Investmentbolaget Mudrick Capital köpte 8,5 miljoner aktier i biografkedjan AMC på tisdagen – och sålde dem senare samma dag. På onsdagen steg aktien över 100 procent, och Mudrick Capital gick miste om 2,4 miljarder.

ANNONS

Forumet Wallstreetbets på internetforumet Reddit drev i januari upp dator- och tv-spelskedjan Gamestops kurs med hundratals procent i en kamp mot hedgefonder som blankat aktien.

Då spelade biografkedjan AMC en mindre roll i dramat – men den senaste månaden har AMC tagit över som den mest populära ”memeaktien”. Det såg investmentbolaget Mudrick Capital som en fin möjlighet att göra en vinst. De köpte på tisdagsmorgonen 8,5 miljoner aktier för runt 27,12 per aktie, till ett värde av 230,5 miljoner dollar, skriver CNBC.

Vinst på 41 miljoner dollar på en dag

Aktien steg mer än 20 procent på beskedet om Mudrick Capitals köp. Sedan sålde investmentbolaget alla aktier igen. Till vilket pris är oklart, men CNBC rapporterar att om Mudrick Capital sålde aktierna till tisdagens stängningspris gjorde de en vinst på 41 miljoner dollar genom att flippa aktien, motsvarande 340 miljoner kronor. Inte illa för ett dagsverke.

Men hade de i stället behållt aktierna en dag till hade de kunnat tjäna miljarder. AMC:s aktie fortsatte att stiga på onsdagen efter en köpfest på Reddit. En aktie kostade som mest 72,62 dollar på onsdagen – en ökning på mer än 100 procent. AMC-aktien har stigit mer än 1 000 procent under året.

Hade Mudrick Capital sålt sina aktier till onsdagens högsta kurs hade de istället för 41 miljoner dollar tjänat ytterligare 344 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder svenska kronor, skriver CNBC.

Säljer aktier för att betala skulder

Biografkedjan AMC hade under pandemins början problem att få in tillräckligt med kapital för att klara att deras biografer var nedstängda, och kämpade för att undvika konkurs. Det problemet har de inte längre – företagets ledning har passat på att tjäna på att deras aktie blivit en favorit på Reddit genom att utfärda nya aktier och sälja dem till det nya höga aktiepriset, bland annat till Mudrick Capital.

ANNONS
ANNONS

”Det gör det möjligt för oss att vara aggressiva när det gäller att satsa på de mest värdefulla teatertillgångarna, liksom att göra andra strategiska investeringar i vår verksamhet och sträva efter att minska skulderna”, sa AMC:s vd Adam Aron i samband med försäljningen enligt Bloomberg.

Läs mer: AMC upp 120 procent – Reddit gör det igen