Dagens PS

DN: Volvobossen hänger löst – blir Svanberg petad i dag?

AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg
Carl-Henric Svanbergs grumliga bonustrixande kan kostade honom ordförandestolen, enligt en hypotes i DN. Frågan är om aktieägarna på årsstämman i dag fäller Svanberg. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 31 mars 2021Publicerad: 31 mars 2021

Dagens årsstämma i AB Volvo kan bli ordförande Carl-Henric Svanbergs fall efter den utskällda bonusfesten, skriver Jonas Fröberg i DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under stämman i dag, onsdag, “kan styrelsen för Sveriges största bolag ställas under decenniets kalldusch – av sina egna storägare”, heter det.

Jonas Fröberg i Dagens Nyheter syftar förstås på att Carl Henric Svanberg, som håller i ordförandeklubban i fordonsjätten, först lovat stort att inga bonusar skulle betalas ut för pandemiåret 2020.

Det lovade han i mars förra året, mitt under brinnande pandemi och efter det att AB Volvo mottagit 1,7 miljarder kronor från skattebetalarna i form av krisstöd från svenska staten, utöver cirka en miljard i stöd utomlands.

I maj rev dock Svanberg upp sitt storslagna löfte, skrev om bonusreglerna och gjorde så att börsjätten kunde skyffla ut 118 miljoner till Volvotopparna, däribland vd:n Martin Lundstedt som fick över 21 miljoner kronor i bonus.

Det har varit ramaskri över Volvobonusarna, där både storägare och kända finansmän som Sven Hagströmer och Christer Gardell opponerat sig, och även finansminister Magdalena Andersson (S) har uttalat sig och sagt att hon inte tvekar att ändra bonuslagstiftningen om systemet missbrukas.

Kommer hämnden nu på AB Volvos stämma? frågar sig DN:s skribent och konstaterar att det är och har varit en folkstorm mot bonuskalaset i AB Volvo.

Det är dessutom så att en principiell fråga väcks över Carl-Henric Svanbergs agerande kring bonusarna, menar Fröberg: ” får en styrelse ändra i ersättningsvillkoren under året? De ska ju principiellt bestämmas av ägarna på årsstämman.”

Nu återstår att se om bonusarna i dag på årsstämman blir Svanbergs fall. Ytterst avgör Volvos storägare den mäktige näringslivsprofilens öde.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS