Dagens årsstämma i AB Volvo kan bli ordförande Carl-Henric Svanbergs fall efter den utskällda bonusfesten, skriver Jonas Fröberg i DN.

ANNONS

Under stämman i dag, onsdag, ”kan styrelsen för Sveriges största bolag ställas under decenniets kalldusch – av sina egna storägare”, heter det.

Jonas Fröberg i Dagens Nyheter syftar förstås på att Carl Henric Svanberg, som håller i ordförandeklubban i fordonsjätten, först lovat stort att inga bonusar skulle betalas ut för pandemiåret 2020.

Det lovade han i mars förra året, mitt under brinnande pandemi och efter det att AB Volvo mottagit 1,7 miljarder kronor från skattebetalarna i form av krisstöd från svenska staten, utöver cirka en miljard i stöd utomlands.

I maj rev dock Svanberg upp sitt storslagna löfte, skrev om bonusreglerna och gjorde så att börsjätten kunde skyffla ut 118 miljoner till Volvotopparna, däribland vd:n Martin Lundstedt som fick över 21 miljoner kronor i bonus.

Det har varit ramaskri över Volvobonusarna, där både storägare och kända finansmän som Sven Hagströmer och Christer Gardell opponerat sig, och även finansminister Magdalena Andersson (S) har uttalat sig och sagt att hon inte tvekar att ändra bonuslagstiftningen om systemet missbrukas.

Kommer hämnden nu på AB Volvos stämma? frågar sig DN:s skribent och konstaterar att det är och har varit en folkstorm mot bonuskalaset i AB Volvo.

ANNONS
ANNONS

Det är dessutom så att en principiell fråga väcks över Carl-Henric Svanbergs agerande kring bonusarna, menar Fröberg: ” får en styrelse ändra i ersättningsvillkoren under året? De ska ju principiellt bestämmas av ägarna på årsstämman.”

Nu återstår att se om bonusarna i dag på årsstämman blir Svanbergs fall. Ytterst avgör Volvos storägare den mäktige näringslivsprofilens öde.