Verkställande direktörer i flera stora oljebolag säljer av mängder av aktier i sina egna bolag, rapporterar sajten Oilprice.com. Det har startat spekulationer om ett sjunkande oljepris.

ANNONS

Enligt uppgifter från Bloomberg har oljebolaget Hess vd sålt av aktier till ett värde av 85 miljoner dollar, medan Marathon Oils vd sålde för 34,3 miljoner dollar. I branschen som helhet har verkställande direktörer i flera olika oljebolag sålt fler av aktierna i sina egna bolag än de har köpt.

Oljepriserna sjönk på måndagen till följd av nedstängningarna i Kina.

Priserna på råolja, diesel och bensin har annars stigit brant den senaste tiden på grund av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, men också till följd av ett allmän minskat utbud och andra regleringar som rör industrin. Även EU diskuterar nu ett oljeembargo mot Ryssland.

Kina och Indien köper emellertid den ryska oljan, och för därmed tillgång till den billigare än vad som tidigare var möjligt.

Direktörer god värdemätare historiskt

”Historiskt är oljebolagens verkställande direktörer mycket bra på att få ut det maximala värdet genom att sälja aktier vid rätt tillfälle”, säger Ben Silverman, chef för analysavdeliningen på VerityData till Bloomberg.

Förutsägelserna har annars inte varit att oljepriset ska falla, snarare tvärtom. Varken Iran eller Opec kommer att öka produktionen, och den ökade europeiska produktionen kommer inte att kunna täcka upp bortfallet från marknaden så att priserna går ned

Förutsåg oljebolagens vd: ar att nedstängningen i Kina skulle få de här effekterna på oljepriset, och är det därför de har sålt av aktierna? Det är oklart.

ANNONS
ANNONS

Oilprice.com spekulerar i en helt annan förklaring: Att Federal Reserves räntehöjningar kommer att sakta ner efterfrågan på olja något, samt att högre upplåningskostnader kommer att driva ner efterfrågan på både fossila bränslen och många andra varor.

Läs också:

Ras för oljepriset efternedstängningar i Kina [Dagens PS]
Oro för minskad efterfrågan i Kina stabiliserar oljepriset [Dagens PS]