Diamanter har alltid lockat, och industrin var en av de första som återhämtade sig efter att pandemin slog till våren 2020. Nu stiger också priserna på de mindre och sämre stenarna.

ANNONS

Små och sämre stenar har det funnits gott om, och det har pressat ned priserna. Nu vänder trenden, enligt Göteborgs Posten. Juvelerarkedjorna rapporterar om att efterfrågan på de mindre och lite sämre diamanterna ökar.

”Det vi ser nu har vi inte sett på åtminstone tio år”, säger Anish Aggarwal, partner på diamantrådgivaren Gemdax.

Jättegruva stängd

Statistiken som visar på trendbrottet kommer från USA, som står för hälften av efterfrågan på den globala marknaden när det gäller lågprissegmentet. Signet Jewels rapporterar om försäljningsrekord i julhandeln, och har höjt sin försäljningsprognos sex gånger på nio månader.

En av världens största diamantgruvor, Rio Tintos Argylegruva har stängt, och det påverkar utbudet. Minskat utbud och högre efterfrågan har pressat upp priserna på rådiamanter, också dem av sämre kvalitet.

Nu synst det också i butikerna, där priser höjs, och mindre och sämre diamanter används till billigare produkter.

Rapporterar försäljningsrekord

För grossisterna är det fina tider, ryska Alrosa rapporterar försäljningsrekord för 2021, och De Beers höjde veckan som gick priset på rådiamanter med nära 10 procent enligt källor till TT. Prishöjningen i de billigare segmenten är nästan 20 procent.

Även om prishöjningen för smådiamanter förstås är goda nyheter för gruvindustrin blir det inga dramatiska effekter. Enligt branschen står stenar av högre kvalitet för omkring 20 procent av diamantproduktionen – men drar in 80 procent av vinsterna till företagen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Enorm svart diamant tros komma från rymden [Dagens PS]

Läs även: Guldklimp för 6,7 miljoner – hittad 100 år efter guldruschen [Dagens PS]