Börsen kommer att falla 25 procent när den amerikanska lågkonjunkturen kommer under mitten av 2023. Prognosen kommer i dag från Deutsche Bank.

ANNONS

De stora börserna kommer att falla 25 procent när den hotande amerikanska lågkonjunkturer drar andra länder med sig, säger Deutsche Bank som placerar tidpunkten vid mitten av 2023.

Analytiker som Business Insider refererar hävdar även att vinsten bland företagen inom S&P 500 kommer att sjunka från 222 dollar i år till 195 dollar under 2023.

Tillbaka i slutet av 2023

Efter Feds räntehöjningar räknar Deutsche Bank med att marknaderna återhämtar sig i slutet av 2023.

”Vi ser stora börser falla med 25 procent från nivåer något över dagens när den amerikanska lågkonjunkturen slår till, men sedan återhämta sig helt i slutet av 2023, förutsatt att lågkonjunkturen bara varar i några kvartal”, säger David Folkerts-Landau, chefsekonom hos Deutsche Bank.

”Fast beslutna”

I USA tror analytiker att S&P 500 stiger till 4 500 under första halvåret nästa år och sedan sjunker med mer än 25 procent för att återhämta sig till nivån 4 500 i slutet av nästa år.

”Vår analys är att Fed och ECB är absolut fast beslutna att få tillbaka inflationen till önskade nivåer inom de närmaste åren”, säger Folkerts-Landau.

ANNONS
ANNONS

”Även om kostnaderna för att göra det kan vara lägre än tidigare av skäl som vi anger, kommer det inte att vara möjligt att göra det utan åtminstone måttliga ekonomiska nedgångar i USA och Europa, och betydande ökningar av arbetslösheten”, tillägger han.

Läs även: Storbanken satsar på ESG-projekt – fördubblar intäkter [Dagens PS]