Per Roman är tekniknörden och ex-hackern som tog klivet in i finansvärlden. Han driver en av Europas snabbst växande investmentbanker, GP Bullhound, tillsammans med sin gamla lumparkomnpis Christian Lagerlind.

ANNONS

Sedan bolaget blev investmentbank 2005 har antalet anställda ökat från sju till 50.

Hittills i år har GP Bulldog genomfört ett 15-tal transaktioner varav den senaste var försäljningen av Pingdom från Västerås. För Dagens Industri berättar han att han just nu jobbar med ett nytt skållhett bolag, teknikföretaget KNC Miner.

”Det här är det mest spännande bolaget jag jobbat med i mitt liv”, säger han till DI.

KNC Miner utvecklar hårdvara för att göra de beräkningar som krävs för att skapa nya Bitcoin. DI  beskriver det hela som ett ”doldisbolag” som sedan starten för ett år sedan haft en makalös tillväxt och chockar alla med sin försäljningsexplosion. Omsättningen kan landa på 600 miljoner till ända uppemot en miljard för räkenskapsåret som löpte fram till sista juni.

Det handlar om en världsledande teknik för att utvinna den digitala valutan bitcoin.

”Man kan likna oss vid de bolag som sålde hackor och spadar under guldrushen. Fast vi säljer snarare grävskopor”, säger Johan Rilegård på KNC Miner till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Självklart ska man ha i bakhuvudet att Per Roman anlitats av bolaget för att dra in nytt riskkapital – motsvarande 700 miljoner kronor som ska användas till att bygga datahallar.

Men tydligt är att investmentbankiren tycker att detta är något alldeles extra.

”De är som ett Intel för det nya valutasystemet och jag tycker det är ganska ofattbart att det bolaget skapats i Stockholm. Folk från hela världen söker sig till KNC Miner för att de tycker att det är det mest spännande bolaget att jobba med”, säger Per Roman till tidningen.

I en intervju med tidningen Ny Teknik, berättade Andreas Kennemar, medgrundare till svenska KNC Miner berättade, tidigare i år om bygget av en datahall i Norrland för Bitcointillverkning.

”Det är inte omöjligt att vi kommer att vara mycket större än Facebook”, säger han.

FAKTA: HÄR ÄR BOLAGETS GRUNDARE

ANNONS
ANNONS

Andreas Kennemar
http://se.linkedin.com/pub/andreas-kennemar/7/a72/381

Marcus Erlandsson
http://se.linkedin.com/pub/marcus-erlandsson/1/20a/680/            

Michael Unnebäck
http://se.linkedin.com/pub/michael-unnebäck/5/725/20/

Sam Cole
http://se.linkedin.com/pub/sam-cole/1/1a8/22/