I juli steg Kinas export med 18 procent, men i augusti hade den mer än halverats till 7,1 procent, visar nya siffror.

ANNONS

Kinas ekonomi tappar som Dagens PS berättat i en rad artiklar fart.

Nu berättar Reuters att den utländska efterfrågan på kinesiska varor går ner i rasande tempo.

Även importen sjunker och det bland annat den stigande inflationen, noll-covid-politiken, tilltagande geopolitisk oro och värmeböljor som enligt nyhetsbyrån lamslår landets ekonomiska tillväxt.

Visserligen gick exporten i augusti upp med 7,1 procent jämfört med samma månad i fjol, men jämfört med juli i år är det ett rejält ras då exportvinsten uppgick till 18 procent.

Analytikerna hade räknat med en exportökning i augusti på 12,8 procent, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Zhou Hao, chefsekonom på Guotai Junan International, och som uttalar sig i artikeln, konstaterar att statistiken tyder på att Kina märker av en minskad efterfrågan från USA och EU.

Priseffekter uppges störa handeln och prognosen är att det fortsätter bromsa Kinas import, som enligt Reuters endast steg med marginella 03 procent i augusti från en importökning på 2,3 procent i juli.

Här hade analytikerna väntat att importen skulle öka med 1,1 procent i augusti.

”Den svaga inhemska efterfrågan, dämpad av de värsta värmeböljorna på decennier, en fastighetskris och trög konsumtion” får importen att nästan tvärnita, enligt Reuters.

När det gäller exporten får den heller ingen draghjälp av att den inhemska valutan yuanen nyligen föll till tvåårslägsta.

Det indikerar att efterfrågan på Kinas produkter nu blivit mer dämpad.

ANNONS
ANNONS

Landets handelsöverskott blev motsvarande 79,39 miljarder dollar i augusti, det kan jämföras med ett handelsöverskott på 101,26 miljarder dollar i juli då Kina, enligt Reuters, slog rekord globalt och historiskt i varuhandelsbalans.

Bedömningen är att Kinas utrikeshandel står inför en rad utmaningar, samtidigt har Kinas centralbank aviserat åtgärder för att bromsa yuanens senaste depreciering.

Läs även: Ekonomer: Inte en chans att Kina går om USA [Dagens PS]

Läs mer: Allt fler svenska företag fimpar Kina [Dagens PS]