Enligt CNN:s beräkningar är 74 städer i Kina i dagsläget helt eller delvis covid-nedstängda och påverkar mer än 300 miljoner människor.

ANNONS

Samtidigt som president Xi Jinpings mandatperiod går mot sitt slut trappar myndigheterna upp sin hårdföra covid-strategi, som innebär noll tolerans till smittan.

Xi Jinping styr Kinas kompromisslösa covid-strategi och hans tid vid makten får inte överskuggas av ett nytt virusutbrott.

Förväntan är, skriver CNN från Peking, att han på nytt utses till landets ledare i ytterligare fem år under kommunistpartiets 20:e partikongress, som är planerad att hållas den 16 oktober.

Trots att den hårdföra covid-politiken uppges äventyra både människors liv och hälsa och hotar företagens möjligheter att bedriva affärer insisterar Kina på att noll-covid-strategin är rätt.

Medan omvärlden till övervägande del lärt sig leva med viruset vägrar Kina göra avkall på sin noll-strategi mot covid.

ANNONS
ANNONS

Trots att det hindrar landet från att återgå till normala förhållanden – och trots att det spiller över på många andra delar av världen och per automatik slår mot såväl Kinas inhemska ekonomi som den globala ekonomin.

”Partiet vill se till att inget olämpligt, till exempel ett större utbrott, potentiellt kan hota social stabilitet, kasta en skugga över ledarskapets övergångsprocess – och för att inte tala om att skada Xis personliga ledarskaps trovärdighet”, säger Yanzhong Huang, senior fellow för global hälsa vid organisationen Council on Foreign Relations.

CNN konstaterar att den två månader långa Shanghai-nedstängningen tidigare i år lamslog ekonomin.

Det utlöste i sin tur missnöje och kritik mot nolltolerans-strategin, vilket fick Kinas president att varna för att ”resolut kämpa mot alla ord och handlingar som snedvrider, tvivlar på eller förnekar” hans noll-covid-politik.

Lokala tjänstemän är piskade att följa kommunistpartiets oresonliga covid-linje. Annars riskerar de sina jobb.

Fler städer kommer framöver att stängas ned och i torsdags, berättar CNN, stängde Kina ännu en megastad – Chengdu med 21 miljoner invånare – och i söndags förlängdes nedstängningen för stora delar av jättestaden.

ANNONS
ANNONS

Det rapporteras om hjärtsjuka, gravida som får missfall och andra svåra, mänskliga tragedier i spåren av Kinas noll-covid-nedstängningar, som enligt CNN väcker alltmer frustration hos befolkningen.

Läs mer: Covid Zero bromsar ekonomisk tillväxt i Kina [Dagens PS]

Läs även: Covid har förvärrat Kinas nedgång i födslar och äktenskap [Dagens PS]