I förra veckan ägde en omröstning rum i FN:s säkerhetsråd om att fördöma Rysslands angrepp på Ukraina. Föga överraskande lade Ryssland in sitt veto.

ANNONS

Kina lade ned sin röst. Samma sak för Förenade Arabemiratet som härbärgerar många ryssar i Dubai och Abu Dhabi.

BRIC länderna med Indien överraskar negativt

Den stora överraskningen var att också Indien, världens största demokrati mätt i befolkning, också lade ned sin röst.

Dessutom har det sipprat ut uppgifter om att Indien har för avsikt att lindra de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland genom att erbjuda växling av den ryska rubeln mot indiska rupien.

Indiska aktier har tiofaldigats i värde

Den finansiella marknaden blev minst sagt överraskad. Indiens aktiemarknad har ju blivit något av en tillflyktsort för investerare i tillväxtländer.

Pengar har bland annat tagits från den kinesiska marknaden efter att de kinesiska statsmakterna börjat att konfiskera och reglera det inhemska näringslivet.

ANNONS
ANNONS

Resultatet har blivit en mycket stark utveckling för indiska aktier . I fjol var det den bästa aktiemarknaden, bland tillväxtländerna. Sedan 2004 har kurserna tiofaldigats.

Säljtryck att vänta efter BRIC länder valt Rysslands sida

Investerare är rationella. Indien har valt sida. Kapitalet finns i väst. Det kommer med all sannolikhet föranleda ett säljtryck på indiska värdepapper.

För aktier såväl som obligationer. Dessutom skall man inte underskatta vanliga fondsparares moralkompass och kunskapsinhämtning.

I Sverige var BRIC-fonder en av de mest sålda fonderna under månaden. BRIC står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina.

ANNONS
ANNONS

Inget av länderna har opponerat mot Rysslands invasion. För de som har indienfonder är det en god idé att minska exponeringen.

Det kommer att bli ett säljtryck. Dags att tacka för kaffet.

Relaterade artiklar:

Morgan Stanley: Se upp för vattenbrist. Dagens PS