Dagens PS

De får ekonomipriset – för forskning om finanskriser

Ekonomipriset
Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond och Philip H. Dybvig tilldelas 2022 års ekonomipris till Alfred Nobels minne. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Tre ekonomer vinner årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond och Philip H. Dybvig tilldelas 2022 års ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Anledningen är att de tre forskarna anses ha bidragit till förståelsen för bankernas betydelse för att motverka finanskriser. Priset bygger på bland annat forskning som gjordes mellan 1983 och 1984.

Vilka är de?

Ben Bernanke är en nationalekonom från USA, men är framförallt känd för att han efterträdde Alan Greenspan som ordförande för den amerikanska centralbanken Federal Reserve i februari 2006. 2014 efterträddes han på posten av demokraten Janet Yellen.

Douglas W. Diamond är professor i finans vid University of Chicago Booth School of Business.

Philip H. Dybvig – är professor inom bank och finans vid Washington University i St. Louis.

Varför fick de priset?

Ett föremål för de tre forskarnas bidrag till forskningen har handlat om förtroendet för bankerna i kristider. När förtroendet sjunker rusar många till bankerna för att ta ut sina besparingar – så kallade bankrusningar. Det gör i sin tur att förtroendet sjunker ytterligare och banker går omkull. Ett sunt finanssystem bygger på starka, pålitliga banker, visar forskningen. I dag tas dessa slutsatser för givet, men så var inte fallet på 80-talet, rapporterar SVT på sin hemsida.

Enligt Kungliga Vetenskapsakademin motiveras priset med att trions forskning varit banbrytande och avgörande för att förstå och lindra finanskriser:

“Årets ekonomipristagare, Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig har väsentligt förbättrat vår förståelse av bankernas roll för ekonomin, särskilt vid finanskriser. Deras forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar”, står det i motiveringen.

Inte ett Nobelpris

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekonomipriset är inte ett Nobelpris i vanlig ordning eftersom det inte hör till de kategorier som Alfred Nobel nämnde i sitt testamente. Riksbanken i Sverige instiftade priset 1969.

Prissumman är samma som för Nobelprisen, men det är Riksbanken som betalar ut priset. Vinnarna utses av Kungliga Vetenskapsakademien.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS