Danmark har haft noll bankrån under 2022, konstaterar Bloomberg. I Sverige är försöken att råna banker och värdetransporter inte heller många. Den nya tekniken gör det helt enkelt svårt att med vapen tilltvinga sig kontanter.

ANNONS

2021 hade Danmark ett enda bankrån. Sverige hade fyra sådana försök. 2022 är det ingen som rånar banker i grannlandet. Kanske är det som i Sverige, att butikspersonal fortfarande rånas och att mycket av den ekonomiska kriminaliteten har flyttat till bedrägerisfären.

Hur som helst är det tydligt att digitaliseringen håller på att helt utplåna en gammal metod.

Danskarna, precis som svenskarna använder nästintill bara kort och telefoner för att betala för saker.

Bankrån svåra att lyckas med

Den minskande kontantanvändningen i samhället har gjort att bankerna behövt minska sina egna kostnader genom att ta bort kontanttjänster från de flesta kontor.

2001 var bankrånen fortfarande rekordmånga. 222 gånger rånades då danska banker. Men eftersom kontantuttagen har minskat med tre fjärdedelar bara på sex år, så är det i dag bara 20 kontor som ens hanterar kontanter i grannlandet.

ANNONS
ANNONS

Och trots att attacker mot bankomater ökade i samband med att kontorens pengahantering minskade, så har de i dag också helt slutat till följd av bättre teknik, skriver Bloomberg.

Läs också:

”Billionaire Gucci Master” döms till elva års fängelse [Dagens PS]