Åmål i Dalsland blir inom kort med ny fabrik. Det amerikanska industriföretaget Dana Inc. startar elmotortillverkning och anställer 80 personer.

ANNONS

Redan idag äger Dana en fabrik i Åmål, Nordiska Kardan. Där tillverkar man drivaxlar för bilar och lastbilar, skriver Dagens Nyheter. Nu blir det nya satsningar – på elmotorer.

Dana TM4, som är ett samriskföretag ihop med kanadensiska Hydro-Québec går in med en investering på motsvarande 450 miljoner kronor.

”Dana fokuserar på teknik som gynnar utvecklingen av eldrift. Sverige är ledande på förnybar energi, och det gör att vi kan tillverka våra produkter med ett mindre klimatavtryck”, säger Antonio Valencia, chef för Dana Power Technologies and Global Electrification i ett pressmeddelande.

Fabriken ska producera elmotorer för tunga fordon – lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner – inom ett år. De potentiella kunderna är ännu så länge okända.

Projektet har också fått regionalt investeringsstöd av Tillväxtverket och stöttas av Energimyndigheten inom ramen för det så kallade Industriklivet. Även det halvstatliga initiativet Business Sweden har varit engagerat för att locka tillverkningen till Sverige och Åmål.

ANNONS
ANNONS

”Detta är ett tydligt exempel hur den svenska innovationsmiljön med betoning på hållbarhet stärker vår internationella konkurrenskraft”, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), i ett pressmeddelande i samband med beskedet.

Läs också:

Lastbilsrevolution hotar svensk industri [Dagens PS]
Hybrit får stöd av EU:s innovationsfond [Dagens PS]