Dagens PS

Dalio: Gröna investeringar måste ge klirr

gröna
Hedgefondtoppen Ray Dalio och IMF-chefen Kristalina Georgieva tycks vara överens om att avkastningen behöver bli bättre på gröna investeringar. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

Gröna investeringar har i år inte varit någon lyckad affär för investerare. “Det måste bli mer lönsamt”, dundrar gurun Ray Dalio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kände hedgefondförvaltaren Ray Dalio slår fast på klimattoppmötet COP28 i Dubai att avkastningen på gröna investeringar måste bli bättre för att locka privat kapital till hållbara satsningar.

Det här rapporterar Bloomberg och konstaterar att Ray Dalio, miljardären och grundaren av Bridgewater Associates, inte är ensam om att tycka att avkastningen på hållbarhetsområdet måste bli mer attraktiv.

Flera andra toppar från Wall Street, däribland representanter från JPMorgan Chase och Bank of America, delar Ray Dalios åsikt på presskonferensen på COP28 och understryker vikten av lockande avkastning för att finansiera klimatlösningar, berättar nyhetsbyrån.

S&P:s gröna index är ned med nästan 30 procent i år, enligt Bloomberg.

IMF-chefen håller med: Behövs incitament för gröna investeringar

Ray Dalio är medveten om att de årliga kostnaderna för att ta itu med klimatförändringarnas utmaningar hamnar någonstans på mellan 5 och 10 biljoner dollar, och att privat kapital behöver stå för lejonparten av det.

Men fortfarande, det måste finnas “en avkastning på pengarna”, anser han.

IMF:s chef Kristalina Georgieva tror att framgångsrik lösning är att omdirigera investeringar i fossilproduktion till klimatkampen.

ANNONS

Samtidigt tillstår hon att det måste finnas en tydlig morot för att skifta fokus bort från fossila bränslen.

“Vi har varit långsamma på en väldigt viktig punkt och det är att det fortfarande finns incitament för investerare att placera kapital i fossila bränslen”, säger Kristalina Georgieva, berättar The Guardian.

Hon anser också att det är viktigt att prissätta koldioxidutsläpp, men att det inte per automatik måste ske genom skatter, skriver den brittiska tidningen.

Läs även: Hotet mot bankerna – gröna lånen kan slå tillbaka Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS