Credit Suisse illa ute – rykten och skulder

Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022
Ulrich Koerner
Ulrich Koerner har till uppgift att vända banken Credit Suisse. Ett svårt uppdrag just nu. (Foto: TT)

Den schweiziska banken Credit Suisse är i full gång med en omstrukturering. Men i en orolig tid drar sig bankens investerare tillbaka. Rykten om att banken kan gå omkull gör arbetet ännu svårare.  

ANNONS
ANNONS

Såväl banken som tillsynsmyndigheter och experter tillbakavisar rykten om att banken kan bli det nya Lehman Brothers.

Credit Suisse kan betala sina skulder och soliditeten är inte hotad, menar bland annat den schweiziska tillsynsmyndigheten Finma samt Bank of England och ytterligare fristående bedömare på Wall Street.

Inte desto mindre påverkas vändningen för Credit Suisse av rykten kring bankens soliditet i sociala medier och spekulationer om att den kan gå omkull, skriver Reuters i en analys.

Samtidigt konstaterar exempelvis bedömare på Jefferies att banken kommer att behöva sälja av många av sina tillgångar, vilket kommer att minska vinstmarginalerna.

Credit Suisse negativa spiral

En recession på ingång i kombination med den negativa spiral som banken är inne i, gör det dock svårt att vända skutan just nu. Att sälja av sin verksamhet till bra villkor, till exempel värdepappersprodukterna, kan bli svårt för närvarande.

Kapitalförvaltningen av förmögenheter tar stryk när några kunder nyligen har lämnat banken. Credit Suisses obligationer har gått ned sedan ryktena tog fart.

Bankens aktie har fallit med cirka 60 procent 2022. Des kostnader för att försäkra sina obligationer har också stigit markant.

Nu gäller det för banken att se till att ryktet om dess dåliga soliditet inte blir en självuppfyllande profetia, konstaterar James Finch, docent i ekonomi vid NewYork University, till Reuters.

Läs också:

Credit Suisse – analytiker avfärdar konkurshot

ANNONS
ANNONS