Eländet för Credit Suisse – och därmed UBS – har inte tagit slut. Nu döms banken att betala ett mångmiljardbelopp till en georgisk miljardär som lurats av en anställd på banken.

ANNONS

En domstol i Singapore anser att Credit Suisse ska betala Georgiens före detta premiärminister Bidzina Ivanisjvili 926 miljoner dollar (drygt 10 miljarder kronor) uppger nyhetsbyrån Reuters på fredagen.

Förfalskade underskrifter

Den georgiske miljardären är en av dem som lurades på delar av förmögenheten av Patrice Lescaudron, som arbetade som rådgivare på Credit Suisse Trust i Singapore.

Domstolen håller banken ansvarig för att inte skyddat Ivanisjvilis tillgångar från den anställde, som dömdes av en schweizisk domstol 2018 efter att ha förfalskat kundernas underskrifter och bedragit dem på pengar under åtta års tid.

Credit Suisse överklagar

Lescaudron frigavs från fängelset 2019 och dog i suicid året efteråt.

Banken har tidigare dömts i Bermuda att betala runt 600 miljoner dollar till Ivanisjvili och hans familj, uppger Reuters.

ANNONS
ANNONS

Enligt Credit Suisse tänker man överklaga domslutet, liksom man gjorde i Bermuda.

Inte skyddat kunden

Ivanisjvili placerade 2005 1,1 miljarder dollar (knappt 11,9 miljarder kronor) i Credit Suisse Trust, och hans advokater säger att banken misslyckats med att skydda deras klient från ”bedräglig vanskötsel och betydande förluster”, enligt Reuters.

I Singapore-fallet anser banken att förlusterna beror på dåliga affärer och inte enbart på bedrägeri, och det är på den grunden man bygger överklagandet.

Vill att banken tar ansvar

”Trots domslutet i Bermuda förra året och erkännandet av åsidosättande av plikt under rättegången i Singapore fortsätter Credit Suisse att motarbeta vår klients försök att få ersättning för de brott som deras anställde begått”, säger en talesperson för Bidzina Ivanisjvili enligt Reuters.

”Vi förväntar oss att Credit Suisse fullt ut följer domslutet och till slut accepterar ansvaret för sina tillkortakommanden.”

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: UBS: 170 miljarder – notan för bankräddning [Dagens PS]

Läs även: Visselblåsaren får miljarder i belöning – rekordbelopp [Dagens PS]