Börsveckan analyserar i maj månads sista nummer tre av Sveriges största vård- och omsorgsbolag. Amber, Attendo och Humana kommer alla att drabbas hårt av coronakrisen, men tidningen ger ändå köpråd på två av bolagen. 

Ambea, som fokuserar på äldrevård och personlig assistans, omsatte 2019 runt 11 miljarder kronor. Under första kvartalet 2020 ökade denna omsättning med 12 procent , men den organiska omsättningen landar på noll, skriver tidningen.

Tidningen räknar med att utvecklingen fortsätter så, vilket innebär en omsättning på runt 11,6 miljarder kronor 2020 och en justerad ebita-marginal på runt 7 procent. Ambeas marginaler beräknas öka, vilket kan innebära ett ebita på runt en miljard kronor 2021. Även om coronaviruset kommer att påverka bolaget i hög grad tycker Börsveckan att det är värt att chansa på aktien och ger ett köpråd.

Omsorgsbolag med lönsamhetsproblem

Tidningen är inte fullt lika optimistiska kring Attendo. Omsorgsbolaget har haft problem med lönsamhet, särskilt i sin verksamhet i Finland, skriver Börsveckan. Bolaget bedömer att coronaviruset kommer innebära direkta kostnader på 100 miljoner kronor; att ställa mot en omsättning på 11,9 miljarder 2019.

Börsveckan räknar med en viss förbättring i finska verksamheten, men anser fortfarande att företaget innefattar en stor risk. De beräknar en minskad ebita-marginal, från 3,7 procent 2019 till 3 procent 2020. Tidningen ser inte företagets värdering som extraordinärt hög och ger med tanke på lönsamhetsproblemen rådet att avvakta med köp.

ANNONS
ANNONS

Humana är lågt värderat

Vård- och omsorgsbolaget Humana överträffade förväntningarna i både omsättning och resultat första kvartalet 2020. Börsveckan spår samma tillväxttakt 2021 och tar då även en stabilare bransch i åtanke, då coronavirusets största inverkan bör ha ebbat ut. De beräknar en omsättning på 8,2 miljarder och ett rörelseresultat 480 miljarder kronor nästa år.

Tidningen ser företagets värdering som låg gentemot konkurrenterna. Den enda varningsflaggen som Börsveckan nämner är att företagets finanschef och vice vd kommer att avgå under året. Kontentan blir att Humana har är lågt värderat och har gjort en bra utveckling, och tidningen ger ett köpråd.

Läs mer: Strandhäll lovar att släppa vinsttak i vården [Dagens PS]