Chiptillverkare: Halvledarkrisen fortsätter minst ett år till

Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 07 juni 2021
Bilindustrin är en av de branscher som plågas mest av bristen på halvledare
Bilindustrin är en av de branscher som plågas mest av halvledarbrist. (Foto: TT)

Den globala bristen halvledarkrisen som plågar bland annat fordons- och elektronikindustrin kommer att fortsätta i minst ett år till. Det säger världens tredje största kontraktstillverkare av elektronik.

ANNONS
ANNONS

En oväntat snabb återhämtning av bilförsäljningen tillsammans med en pandemiboom i försäljningen av hemelektronik som tv-apparater, datorer och tv-spel tog chiptillverkarna på sängen under förra våren.

Sedan dess har den globala marknaden för halvledarchip plågats av hög efterfrågan samtidigt som tillgången varit låg. Det har lett till att många företag tvingats dra ner på produktionen, och periodvis helt stänga ned sin tillverkning. Bland annat har svenska Volvo och Scania och Electrolux haft problem.

Och halvledarkrisen kommer fortsätta under en längre tid, enligt en prognos från ett av branschens ledande bolag, Flex. De menar att de rapporter de får av chiptillverkare talar för problem minst ett år till.

“Med en så stark efterfrågan är förväntningarna mitten till slutet av 2022 beroende på varan. En del förväntar sig att bristen fortsätter till 2023”, säger Lyan Torell, chef över inköp och leveranskedjor på Flex till Financial Times.

Singapore-baserade Flex har mer än 100 anläggningar i 30 länder och tillverkar apparater och elektronik för företag som biljätten Ford och den amerikanska dator- och skrivartillverkaren HP. Dess position i försörjningskedjan gör det till en stor köpare av chip, skriver Financial Times.

Läs mer: Brist på halvledare även hos Electrolux

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS