Dagens värderingar på börsen påminner om it-bubblan – det är en ”komplex situation” med stora risker, varnar SEB:s chefsstrateg.

ANNONS

”Bågen blir mer och mer spänd. Värderingarna har kommit upp till nivåer som vi inte har sett sedan it-bubblans dagar. Det är en risk och det blir en utmaning för bolagen att växa in i sina börskurser, säger Johan Javeus till Svenska Dagbladet och är förvånad att börsen gått så starkt som den gjort under sommaren.

”Det är en rätt så komplex situation och det är enklare att förutsäga börsutvecklingen när allt är lite mer normalt”, varnar han om börsen och konstaterar att alla tillgångsslag blivit extremt dyra.

Han utesluter inte att börsen kan fortsätta uppåt i höst, men ser alltså samtidigt risker.

Experten: Delta inget börshot

Dock anser han att deltavarianten av coronaviruset inte är något överhängande hot och pekar på att vaccinationerna rullar på i USA och Europa.

Störst betydelse för vilken riktning börsen tar har den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, som håller i dirigentpinnen när det gäller den expansiva penningpolitiken från centralbankernas stödköp, som han också dryftar i en egen bok, berättar SvD.

ANNONS
ANNONS

Javeus utgår från att Fed fortsätter med sina gigantiska stödköp, men han tror att ”dopningen” av börsen snart kan vara över och pekar på den senaste starka arbetsmarknadssiffran som kom in från USA.

I går, onsdag, meddelade också Thomas Barkin, som röstar i Feds räntesättande kommitté i år, enligt SvD, att USA ska minska stödköpen, men exakt när det sker är däremot oklart.

Inflationen avgör börsens öde

I grunden är det den höga inflationen som används som argument för stödköpen, samtidigt har Fed hävdat att den är tillfällig.

Under onsdagen offentliggjordes USA:s inflationssiffra för juli, den var nära på höga 5,4 procent i årstakt.

Målet är att hålla inflationen kring 2 procent.

ANNONS
ANNONS

Di.se uppger att börsutvecklingen i New York var blandad på onsdagskvällen, svensk tid, och även Asienbörserna spretar åt olika håll nu på torsdagsmorgonen.

Läs även: Wall Street-guru varnar för historisk bubbla [Dagens PS]

Läs mer: Sparekonom: Börsen kan falla 20 procent i höst [Dagens PS]