En chefsstrateg förklarar i en ny intervju att ett visst scenario riskerar att göra det ”riktigt otäckt” på börsen. Så här resonerar han.

ANNONS

Det är Torbjörn Söderberg, chefsstrateg på JRS Asset Management, som intervjuas av Avanzaägda Placera och som menar att det är viktigt att centralbankerna inte går för snabbt fram att dra tillbaka sina stimulanser när en ny kris i världen nu har uppstått i spåren av pandemikrisen – om det sker innebär det risker för börsen, varnar han.

Han pekar på fraktkrisen och de omfattande problemen i den globala leveranskedjan.

Och lika viktigt är det att de som styr penningpolitiken inte omedelbart höjer räntan för att bromsa inflationen.

”Man måste skilja på stigande priser på grund av komponentbrist och exempelvis årliga reallöneökningar. Om centralbankerna klampar in och stramar åt när tillväxten redan hämmas av högre kostnader samtidigt som företagen verkligen behöver investera och bygga upp lager skulle det kunna bli riktigt otäckt”, säger chefsstrategen till Placera.

Experten: Då kan börsen ”övervintra”

Om centralbankerna intar en försiktig hållning till problematiken ovan kan börsen, enligt Torbjörn Söderberg, ”övervintra en kortare period av tillväxt”.

Han pekar på att företagens vinster är höga med starka balansräkningar.

”En annan potentiellt positiv signal för börsen skulle kunna vara att Kina ger någon form av besked om stimulanser”, säger börsproffset till Placera.

Under torsdagsmorgonen har Dagens PS rapporterat med hänvisning till CNBC att Federal Reserve beslutat att inte höja räntan i dagsläget.

ANNONS
ANNONS

Däremot kommer den amerikanska centralbanken att skära ner på sina månatliga stödköp av obligationer för 120 miljarder dollar för att till sommaren ha fasat ut dessa stimulanser helt.

Redan denna månad i november minskar Fed stödköpen med 15 miljarder dollar.

Läs mer här: Jerome Powell lugnade marknaden [Dagens PS]