Carnegie förlorar mot FI i Stockholms tingsrätt och tvingas böta 35 miljoner kronor – i målet som gäller handeln i Starbreeze-aktier 2018. Investmentbanken ser ut att överklaga domen. 

Det var hösten 2018 som investmentbanken Carnegie sålde aktier i dataspelsutveck­laren Starbreeze. Beloppet på 16 miljoner kronor var för dåvarande Star­breeze­-vd:n Bo Andersson Klints räkning.

Kursen rasade efter försäljningarna och Finansinspektionen hävdar att det rör sig om en förlustbegräns­ning på 4,9 miljoner kronor.

Hade insiderinformation

Bo Andersson Klint var upptagen i loggboken på Starbreeze, vilket framkom under rättegången.

Carnegie som överväger att överklaga domen, hävdar samtidigt att bara för att Bo Andersson Klint hade insiderinformation betyder det inte att Carnegie hade det.

”Vi ser det som en viktig dom för både inte bara för oss utan för hela branschen och våra kunder, så det är inte helt osannolikt att vi kommer att överklaga, men vi måste läsa igenom motiveringen och fundera på hur vi vill gå vidare”, säger investmentbankens kommunikationschef Emelie Friberg till Di.

Starbreeze-aktien har återhämtat sig en del efter kursraset efter hösten 2018, där aktien före kaoset låg på sex kronor och sjönk till under en krona.

Under onsdagen handlades aktien för 1,25 kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Carnegie bästa analyshuset i Sverige – igen