Den kände aktivistinvesteraren Carl Icahn har inlett en kamp om styrelseplatser i McDonald’s – för att hjälpa grisar, rapporterar Financial Times.

ANNONS

Investeraren uppmanar snabbmatskedjan att göra om sin policy kring fläsk genom att avsluta bruket att hålla dräktiga grisar i sin leveranskedja instängda i små lådor, där de inte kan röra sig, rapporterar Financial Times.

McDonald’s lovade 2012 att fasa ut dräktighetsbås för sitt fläsk i USA inom tio år, och företaget uppger att 85 till 90 procent av fläsket kommer att komma från suggor utan dräktighetsbås vid slutet av 2022.

Men Humane Society of the US, en djurrättsaktivistgrupp, ifrågasätter McDonald’s engagemang.

”McDonald’s, i samarbete med Carl Icahn och Humane Society of the US, lovade 2012 att eliminera dräktighetsbås”, säger Josh Balk, vice-president of farm animal protection vid Humane Society.

”Istället tillåter de grisköttsproducenter att fortfarande begränsa dräktiga grisar under sex av de 16 veckorna av deras graviditet.”

Inte heller aktivistinvesteraren Carl Icahn är nöjd med utvecklingen och har nominerat två personer till McDonald’s styrelse som han menar kan ta tag i problemet, Leslie Samuelrich, president på Green Century Capital Management och Maisie Ganzler, chief strategy officer på Bon Appétit Management Company.

ANNONS
ANNONS

Icahn äger enligt egen uppgift 200 aktier i McDonald’s.

Läs även: Carl Icahn om inflationen: ”Slutar inte lyckligt” [Dagens PS]