Dagens PS

Byggkostnader stiger brant – byggmaterial 24 procent dyrare

Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Kostnaden för att bygga lägenheter ökar kraftigt, visar ny statistik från SCB. Både byggmaterial, drivmedel och finansiella kostnader har gått upp kraftigt sedan i fjol. 

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 3,4 procent i april 2022 jämfört månaden innan, skriver Statistiska Centralbyrån SCB i ett pressmeddelande. Går man tillbaka till april månad 2021 var kostnaderna mer än 12 procent lägre då. Så fort har kostnadsbilden inte förändrats sedan 1981.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Entreprenörernas kostnader steg mellan mars och april med 3,2 procent, medan byggherrekostnaderna ökade med 4,2 procent. Jämfört med april förra året hade entreprenörernas kostnader ökat med 13,5 procent i år.

Byggmaterial ökade 24 procent

För entreprenörerna är det mest transporter, drivmedel och el som ökar, medan det rör sig om räntekostnader för byggherrarna.

Det är framför allt byggmaterial som stadigt ökar i pris. Mellan mars och april ökade den kostnaden med 5,6 procent. Jämfört med april månad förra året var byggmaterialet i april nästan en fjärdedel så dyrt och har ökat med 24,4 procent. Inte minst ökar kostnaden för armeringsstål. Dessutom har trävaror ganska snabbt skjutit i höjden under 2022.

Kostnaderna för byggmaterial som armeringsstål och järn och stål inklusive armeringsstål steg med 107,2 respektive 62,6 procent mellan april 2021 och april 2022, medan kostnaderna för trävaror.

Läs också:

Panik i byggbranschen: “Byygstopp och varsel”

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS