Aktiemarknaden handlas nu till hisnande värderingsmultiplar. En av Warren Buffetts favoritindikatorer visar på hur upptrissade värderingarna verkligen är.

ANNONS

Det skriver Bloomberg News med hänvisning till Current Market Valuation som har gjort en sammanställning av den så kallade Buffettindikatorn.

Buffettindikatorn är en jämförelsevis tydlig ratio – det totala marknadsvärdet av alla amerikanska aktier delat på värdet av landets BNP.

Indikatorn nådde en ny toppnotering 2019 och sköt då över de rekordnivåer som sattes under IT-bubblan.

Buffettindikatorn visar nu återigen på en rekordnotering – värdet av den amerikanska aktiemarknaden är nu dubbelt så stor som landets ekonomi.

Varning på flera plan

Även andra indikatorer och nyckeltal visar på de höga värderingar som råder på börsen i nuläget – både i USA och i andra delar av världen.

Flera vanligt använda värderingsmultiplar, som aktiepris relativt till ett bolags omsättning eller vinst, har nått nivåer en bra bit över IT-bubblans rekordnoteringar.

”Det pekar på den betydande manin vi ser i den amerikanska aktiemarknaden”, säger Michael O’Rourke, chefstrateg på aktiemäklarfirman Jones Trading.

ANNONS
ANNONS

”Även om man förväntar sig att Fed’s penningpolitik är permanent, vilket den inte borde vara, skulle det inte rättfärdiga att betala det dubbla av de senaste 25 årens snittvärdering”, avslutar han.

Läs mer: Börskrasch i antågande – läs guruns analys [Dagens PS] >>