Budstriden om bilsäkerhetsföretaget Veoneer satte igång på torsdagen när samarbetspartnern Qualcomm la ett bud 18 procent över Magnas tidigare bud. Samtidigt kan fler budgivare snart vara på väg.

ANNONS

Teknikjätten och den tidigare samarbetspartnern Qualcomm kom med sitt bud under torsdagen. Det amerikanska bolaget vill betala 37 dollar kontant per aktie för Veoneer vilket ger en värdering av bolaget på 35,6 miljarder kronor.

Det är 18 procent högre än den kanadensiska fordonsunderleverantören Magna International lade för 2 veckor sedan.

Aktien rusade

Det nya budet gjorde att Veoneers Stockholmsnoterade aktie rusade 23,1 procent till 329,80 kronor, omkring motsvarande 38 dollar.

”Det här visar att det finns stora orealiserade värden i Veoneer och att det är många som ser det”, säger Handelsbankens analytiker Hampus Engellau till Di.

Han tror även att det blir fler budgivare framöver, som japanska Denso och franska Valeo.

”Man ska inte utesluta att det kommer ytterligare bud antingen från Magna eller en tredje budgivare. Marknaden för aktiv säkerhet är så pass fragmenterad att det finns många alternativ.”

Han tror att bud på omkring 40–45 dollar kan komma inom kort.

AMF största ägaren

AMF är den största ägaren i Veoneer med drygt 10 procent av aktierna. Enligt Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF, så har inte styrelsen bråttom att ta ett beslut i frågan, men säger samtidigt att Qualcomm väger tyngre än Magna.

ANNONS
ANNONS

”De har större muskler att fortsätta utveckla Veoneers teknik. På så sätt tror jag fortfarande att det blir bra för de anställda om Qualcomms bud skulle gå igenom”, säger han.

Läs mer: Sverige tappar innovativt toppbolag i fordonsteknik