Fredagen den 13 juli ser knappast ut att bli någon otursdag för svenska vårdjätten Capio.

ANNONS

Vårdoperatören Capio rusar på Stockholmsbörsen på fredagen. Strax före börsöppningen på morgonen kom beskedet att Ramsay Générale de Santé vill köpa bolaget för 48,50 kronor per aktie – och det fick fart på aktien.

Efter en och en halv timmes handel hade aktien rusat över 21 procent och i skrivande stund, omkring 13.00-tiden, har aktien klättrat ytterligare till 24,4 procent. Det trots att Capio vid lunchtid meddelade att man avvisar budet. Att rallyt håller i sig är ett tecken på att marknaden förväntar sig en budstrid, resonerar Dagens Industri.

Avvisar budet

I ett pressmeddelande framgår det att man strax före lunch meddelar bolaget att man dock ger budet tummen ned.

”Styrelsen anser att budet inte tillräckligt väl avspeglar det fundamentala värdet av Capio och anser att en möjlig ompositionering av Capio mot de nordiska marknaderna har potential att väsentligt förstärka förmågan att genomföra Capios strategiska fokus och att driva aktieägarvärde”, skriver man i pressmeddelandet.

Styrelsen kommer att offentliggöra sitt formella ställningstagande gällande budet i enlighet med regler, men väljer att nämna ett antal skäl till varför styrelsen avvisar budet, vilket inbegriper bland annat verksamhetsområdet Modern Medicin. Man uppger även att den nordiska sjukvårdsmarknaden är fragmenterad och erbjuder ett flertal konsolideringsmöjligheter som kommer att driva tillväxten för bolaget ytterligare.

Budet motsvarar en premie om cirka 16 procent jämfört med gårdagens stängningskurs.

Capio handlas runt klockan halv tolv till 51,60 kronor, vilket är högre än budnivån.

ANNONS
ANNONS

Uppåt på börsen

I övrigt har Stockholmsbörsen stigit under fredagsmorgonen, i likhet med europeiska börser. USA-terminerna indikerar samtidigt en försiktigt positiv öppning i eftermiddag.

Efter cirka 1,5 timmars handel var OMXS30-indexet upp 0,67 procent, medan Stockholm All-Share index (SAX) hade ökat med 0,61 procent.

Bolag Avkastning Kommentar
Capio 21,8% Ramsay Générale de Santé vill köpa bolaget för 48,50 kronor per aktie
JM 16,4% Minskar omsättning och rörelseresultat under andra kvartalet, resultat sämre än konsensus. Bolaget ser en viss stabilisering av bostadsmarknaden i Stockholm
Elanders 12,8% Redovisar ökande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan, organisk tillväxt 10 procent
Beijer Ref 8,0% Ökar omsättningen och vinsten i andra kvartalet, starkaste kvartalet hittills
Doro 5,4% Minskar omsättning men ökar rörelseresultat, högre upplevd konkurrens
Addtech 4,6% Ökar omsättning och rörelseresultat under första kvartalet, beskriver stark marknad
Clas Ohlson 3,1% Försäljning ökade 16 procent i juni
H&M 0,2% Stefan Persson köper aktier för ytterligare 210 miljoner kronor
Oscar Properties -0,8% Minskar omsättning och rörelseresultat under andra kvartalet, inga produktionsstarter under kvartalet
Trention -1,6% Ökar omsättning men minskar rörelseresultat under andra kvartalet, avser expandera under hösten
Dedicare -4,4% Ökar omsättningen i andra kvartalet men vinsten faller
Vitrolife -12,1% Minskar omsättningen men vinsten stiger i det andra kvartalet
Netent -16,1% Ökade resultatet men lägre än väntat i andra kvartalet