Det är inte bara bilbranschen som hukar under den akuta bristen på halvledare. Problemet tynger även vitvarubjässen Electrolux.

ANNONS

Electrolux varnar nu enligt Sveriges Radio för att bolaget kan få produktionsproblem till följd av bristen på halvledare, då dessa även används i exempelvis kylskåp och tvättmaskiner.

”Det är absolut något vi märker av. Det är en ansträngd leverantörskedja. Vi ligger väl i princip på gränsen av kapaciteten där med den höga efterfrågan vi har. Det är något vi jobbar väldigt intensivt med. Det är definitivt en begränsande faktor framöver också”, säger vd Jonas Samuelson till Ekot.

Förutom bilindustrin har både techjätten Apple och verkstadsbolaget ABB dryftat problemet kring bristen på halvledare i sina rapporter.

Reuters rapporterar att EU överväger att skapa en halvledarallians för att möta den globala bristen på chip.

Det uppger källor för nyhetsbyrån.

ANNONS
ANNONS

Planen uppges dock befinna sig ett väldigt tidigt stadium och kan potentiellt innebära att regeringar inom EU får regellättnader för att skjuta till finansiering. Detta samtidigt som de deltagande bolagen samarbetar sinsemellan, rapporterar Finwire med hänvisning till Reuters.

Läs även: DN-analys: Det hotar världsekonomin [DagensPS.se] »