En brand hos en av världens största leverantörer av flytande naturgas har skakat om marknaden och fått priserna att stegras. Börserna reagerade kraftigt redan torsdag.

ANNONS

En brand hos Freeport LNG, en av världens största leverantörer av flytande naturgas, har ökat riskerna för en energikris i vinter och skrämt upp den globala gasmarknaden, skriver CNN Business.

Freeport LNG kommer att vara stängt i minst tre veckor framöver, bekräftar företaget.
”Orsaken till branden i Freeport LNG:s förvätningsanläggning på Quintana Island är fortfarande under utredning”, säger Heather Browne, talesperson för företaget.

Ökat kraftigt

Europa har lagt beslag på de globala lager av flytande naturgas, LNG, som finns för att komma bort från beroendet av Ryssland.
Europa, inklusive Storbritannien, importerade 29 procent mer LNG under februari-april, jämfört med förra året enligt Independent Commodity Intelligence Services.

USA, världens största leverantör av LNG, står för en dryg femtedel av den globala exporten och av den står Freeport LNG för 18 procent.
Ett långvarigt stopp i fabriken får svåra konsekvenser för Europa, speciellt som experter tror att stoppet blir längre än vad som sagts.

”Trots operatörens initiala uppskattning av tre veckors stilleståndstid kommer produktionseffekten sannolikt att sträcka sig in i juli”, säger Felix Booth, chef för LNG på Vortexa, till CNN Business.

ANNONS
ANNONS

Händelsen inträffar dessutom i värsta tänkbara läge sett till den globala marknaden.
”Vi var redan på väg in i en mycket osäker marknadssituation”, säger Alex Munton, chef för global gas och LNG på Rapidan Energy, till CNN Business.

Steg direkt

Och även om krisen får globala verkningar drabbas Europa mest. Enligt uppgifter från ICIS gick hela 80 procent av Freeport LNG:s leveranser till Europa under mars månad.
Nyheten om den stänga anläggningen höjde priserna för LNG i Östasien med 4 procent under torsdagen och i Europa steg naturgasterminerna med nästan 9 procent torsdag.