Dagens PS

BP-paus genom Röda havet eldar på oljepris

BP
Oljepriserna stiger på nyheten om att BP pausar sina oljetransporter genom Röda havet på grund av rebellattackerna mot fraktfartyg. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 18 dec. 2023

De upptrappade rebellattackerna mot fraktfartyg får nu BP att temporärt stoppa sina oljetransporter genom Röda havet. Oljepriset stiger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget för sjöfarten i Röda havet har BP beslutat att tillfälligt pausa all transitering genom Röda havet”, säger det brittiska energibolaget i ett uttalande på måndagen som återges av Financial Times.

Den danska rederijätten AP Møller-Mærsk, som driver världens näst största containerflotta, beslutade förra veckan att stoppa sina fartygsfrakter genom Röda havet efter en våg av attacker från de Iranstödda Houthi-rebellerna i Jemen.

Rebellrörelsen stöttar terrorstämplade Hamas och har deklarerat att alla fartyg som skeppar olja till och från Israel kommer att attackeras.

BP följer efter rederiernas Röda havet-beslut

Även tyska Hapag-Lloyd har tagit ett liknande beslut som Maersk och avbrutit sin verksamhet i regionen, som är en viktig rutt för den globala handeln.

Efter BP:s beslut ökar oljepriserna på måndagen. Brent, det internationella riktmärket på marknaden, stiger 1 procent till 77,33 dollar per fat, uppger FT och konstaterar att den amerikanska WTI-oljan samtidigt adderar 0,9 procent till 72,10 dollar fatet.

Storbritanniens sjöfartsmyndighet uttalade tidigare under måndagen att den fått rapporter om “incidenter” i Röda havet och har därför gått ut med rådet till fartyg att passera genom regionen med “försiktighet”.

Aktien i AP Møller-Mærsk avancerar med 1,9 procent i måndagshandeln medan aktien i Hapag-Lloyd stiger med 5 procent i värde, enligt FT.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS