Brittiska oljejätten BP dumpar en andel på nära 20 procent i ett ryskt oljebolag, Rosneft, på grund av Rysslands invasion i Ukraina. 

ANNONS

BP dumpar stor andel

BP har arbetat i Ryssland i 30 år men på söndagen stod det klart att oljejätten kommer att dumpa sin andel på 19,75 procent i ryska Rosneft, skriver CNBC.

Samtidigt lämnar BP:s vd Bernard Looney och före detta chefen Bob Dudley Rosnefts styrelse med omedelbar verkan.

Efter att invasionen av Ukraina började beslutade BP:s styrelse ”att vårt engagemang med Rosneft, ett statligt ägt bolag, helt enkelt inte kan fortsätta,” sa BP:s ordförande Helge Lund i ett uttalande.

Dyrt för BP

Rosneft är en av huvudleverantörerna av bränsle till den ryska militären, och den ryska regeringen äger en andel på 40 procent i företaget. Samtidigt kan det bli en dyrbar historia för BP att lämna bolaget – en nota på 25 miljarder dollar som den brittiska oljejätten kan få dras med, uppskattar Bloomberg, enligt Forbes.

Frågan är fortfarande vad som kommer att hända med andelen, om BP säljer den eller bara lämnar kvar andelen i Rosneft. Det växande antalet ekonomiska sanktioner mot Ryssland gör inte aktier i bolag som Rosneft särskilt attraktiva, uppger Bloomberg vidare.

De riktade sanktionerna mot Ryssland från både USA och EU blir allt tuffare  men energisektorn undantas till stor del fortfarande.

Naturgasimporten från Ryssland står för 40 procent av Europas gasbehov, som värmer hem, kraftverk och industrier över kontinenten. När väst nu bedriver ekonomisk krigföring mot Putins regim har politikerna skräddarsytt sin påtryckningskampanj för att skydda sin energiförsörjning, förhindra en ökning av oljepriserna och minimera skadorna på sina egna ekonomier.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är BP:s beslut rätt väg att gå menar Storbritanniens affärssekreterare Kwasi Kwarteng.

”Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina måste vara en väckarklocka för brittiska företag med kommersiella intressen i Putins Ryssland”, sa han.

Läs även: Ryssland är ingen ekonomisk stormakt [Dagens PS]