Tyska Bosch uppges ha ingått ett avtal om att köpa 12 procent av Husqvarnas aktier. Beskedet gav Husqvarna en rejäl skjuts på fredagsförmiddagen. 

ANNONS

Det var i ett pressmeddelande som det tyska industribolaget Bosch meddelade att man ingått ett avtal om att köpa 12 procent av Husqvarnas aktier. Sedan tidigare äger Bosch strax under 5 procent av aktierna, och köper nu alltså 7 procent via ett finansiellt instrument. Det rapporterar Dagens Industri. 

Samarbetar sedan tidigare

Syftet med aktieköpet är att stärka samarbetet mellan företagens batteriutveckling. Sedan 2020 har tyska Bosch och svenska Husqvarna en bateriallians, ”Power for all Alliance”, för att utveckla uppladdningsbara batterier. Båda företagen tillverkar självgående gräsklippare.

”Vi driver en systematisk tillväxtstrategi med vår affärsverksamhet för konsumenter. Detta inkluderar också att stärka befintliga partnerskap genom aktieinnehav”, säger Christian Fischer, ansvarig för konsumentvaror på Bosch, i en kommentar.

Vem har sålt?

Vem som sålt sina aktier till Bosch är ännu okänt.

Husqvarnas största enskilda ägare, Investor, har inte minskat sitt ägande i bolaget och ser sitt innehav som långsiktigt, meddelar Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör på Investor, till Nyhetsbyrån Direkt. 

Även Lundbergföretagen, som är Husqvarnas näst största ägare, bekräftar för Nyhetsbyrån Direkt att man inte har sålt några aktier.

Ett lite mer kryptiskt svar kom från Swedbank Robur, som är Husqvarnas tredje största ägare. De meddelade att de varken kunde bekräfta eller dementera att fondbolaget har sålt sina aktier, uppger presschefen Carina Sesser Nylund för Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS
ANNONS

Vid klockan 12 på fredagen är Husqvarnas aktie upp med 12,58 procent i intensiv handel.

Läs även: Troligen ingen comeback för Husqvarnas vd [Dagens PS]