Dagens PS

Försäkringar mot börsras ökar efter börsuppgången

aktiepriser
Börsen har stigit med 60 procent det senaste året, samtidigt handlas allt fler försäkringar mot börsras. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 maj 2021Publicerad: 05 maj 2021

Sedan pandemin bröt ut har många börjat spara i fonder och aktier i stället för att shoppa och resa, under året har börsen stigit med hela 60 procent, men fler försäkrar sig nu mot börsras. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsen har stigit med 60 procent under den sparfest som pågått sedan covid-19 drabbade världen för drygt ett år sedan. Sedan pandemins utbrott har många börjat investera i börsen i stället för att spendera sina pengar på resor och shopping.

Fler försäkringar mot börsras

Nu handlar investerare i allt fler försäkringar mot börsras, det visar börsens SKEW-index, som mäter skillnaden i pris på köp- och säljoptioner. SKEW, som alltid har haft ett värde på över 100, har stigit från 122 i april 2020 till 140 i april 2021.

“Det visar att det köps fler försäkringar mot ett eventuellt börsfall, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB”, till SVT.se.

Han förklarar vidare för SVT att försäkringen gör att man kompenseras för det man förlorar på en börsnedgång eftersom den i stället ger en vinst vid en börsnedgång. Den är ett finansiellt instrument vars värde ökar när börsen sjunker.

Kan indikera kommande börsnedgång

Ett högt SKEW-index kan indikera en stundande börsnedgång, men ett annat index, VIX, som mäter volatiliteten för USA:s S&P 500-index, visar hur orolig marknaden är i realtid. I början av pandemin låg VIX på 83, vilket är en rekordnivå, nu ligger det på 17, vilket är under medel.

Marknaden verkar alltså inte förvänta sig några kraftiga förändringar på börsen. Robert Bergqvist säger till SVT att han tycker att börsens så kallade skräckindex, SKEW och VIX, kompletterar bilden av marknaden och visar på det som vi ofta har svårt att se.

ANNONS

Han menar att båda indexen mäter spänningar i marknaden, man att man inte kan se när något kommer inträffa, dock kan man möjligtvis bedöma hur kraftfullt en händelse kommer påverka börsen.

Läs mer: Swedbank: Skakig börssommar väntar

Läs mer: Det händer på börsen i dag, den 3 maj

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS