Börsproffsen tror att nedgången på börsen kan fortsätta framöver. Fokus bör ligga på cykliska aktier med köpläge för aktier kopplade till fordonsindustrin.

ANNONS

Carnegies aktiechef Karl Hedberg tror att börsen kommer fortsätta nedåt ytterligare minst tre procent. Hittills är Stockholmsbörsen i september ned med sex procent.

Samtidigt leder börsfallet till köpläge för några bolag menar proffsen.

Långsiktiga bolag

Karl Hedberg tycker det är viktigt att se på långsiktiga bolag som till exempel stålkoncernen SSAB – som på sistone har rasat med 20 procent.

”Jag tror att vi får räkna med ganska höga stålpriser en tid framöver. Det talar för bra resultat under ytterligare några kvartal för SSAB:s del, och det syns inte riktigt i den kursutvecklingen som varit på slutet”, säger han till Di. 

Ett annat bolag som har backat på sistone är mobilintegreraren Sinch – ”det är en aktie som kommer att ha en bra rörelse när rekylen är avklarad.”

I höst kommer det enligt honom bli ”mer bolagsspecifika faktorer som är viktiga att titta på”.

”Då har Sinch mycket intressant som talar för dem på sikt”, säger Karl Hedberg.

ANNONS
ANNONS

Lyfter fordonsindustrin 

Ste­fan Cederberg, aktiestrateg på SEB, säger att fokus bör ligga på cykliska aktier där han ser köpläge i aktier inom fordonsindustrin och lyfter samtidigt upp Sandvik, som bland annat säljer verk­tyg till fordonssektorn och kullagertillverkaren SKF.

”Med färre flaskhalsar och bättre tillgång till komponen­ter finns det ett behov från for­donstillverkarna att höja pro­duktionen av bilar. De här bolagens aktier har redan drabbats väldigt negativt, och än så länge har påverkan i de förväntade långsiktiga vin­sterna varit begränsad”, klargör Stefan Cederberg.

Läs även: EQT:s aktie hotad – ny regel på börsen [Dagens PS]