”Minsta lilla störning kan snabbt kan få börsen att darra”, säger Ann Grevelius, fristående börsproffs, mot bakgrund av noteringsvågen som präglar börsen.

ANNONS

Världen hukar under en global virusekonomi med svåra mänskliga och ekonomiska förluster.

Situationen är så extraordinär att statsminister Stefan Löfven (S) håller tal till nationen för att ”inskärpa” allvaret och uppmana svenskarna att följa uppsatta råd och restriktioner för att minska smittan, som nu ökar igen med kraftigt stigande dödstal.

På börsen är det emellertid omvända världen och högtryck för noteringar. Nasdaq räknar enligt SvD Näringsliv med att ett tiotal nya bolag gör börsentré bara i december.

Bland dessa finns nätmäklaren Nordnet vars förestående börscomeback Dagens PS skrivit om flera gånger, bland annat i går, måndag.

Hur kan börsen vara så het?

Adam Kostyal, europeisk noteringschef för Nasdaq, som driver Stockholmsbörsen och First North, säger till Svenska Dagbladet att han ”förstår att det finns de som reagerar – varför är börsen så het när vardagen är så tuff?”.

Men han påpekar att alla bolag inte påverkas av pandemin.

ANNONS
ANNONS

”De med digitalt fokus, som Nordnet, och bolag inom energi- och miljösektorn har i många fall klarat sig bra”, säger Nasdaqs noteringschef.

Ann Grevelius, fristående börsexpert, investerare och styrelseproffs, tycker att ”det är bra” för både svenska aktiesparare och Sverige att fler bolag börsnoteras.

Samtidigt ser hon risker.

Kan vända snabbt och bli skakigt

”Det är ett skört läge. Minsta lilla störning kan snabbt kan få börsen att darra. Så det finns anledning att vara lite försiktig i dagsläget”, säger hon.

Även Per Colleen, aktiechef på Fjärde AP-fonden med en svensk börsportfölj värd 80 miljarder kronor, enligt SvD, uppskattar noteringsvågen.

”Det finns en försiktig optimism framåt i nuläget”, säger han, bland annat.

Förutom Nordnet och dialysföretaget Diaverum är Hemnet, Anticimex, Atvexa, Fastighets AB Trianon, Maha Energy och Renewcell bolag som är på väg in på börsen, eller planerar det.

ANNONS
ANNONS

Per Colleen ser ingen anledning, förklarar han, att vara orolig över att flera av bolagen är högt värderade i pandemin.

Enligt artikeln imponerar de bolag som tagit klivet in på börsen hittills i år, däribland Electrolux professionells.

I mars kostade bolagets aktie 18 kronor, i dag står kursen i över 40 kronor.

Enligt Adam Kostyal, noteringschef på Nasdaq Norden, är Sverige Europaledande när det gäller börsnoteringar av små och medelstora bolag, framhåller han i SvD.