Det kinesiska företaget Bytedance, ägare av den populära appen Tiktok, avbryter sin börsnotering. Det rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Den Peking-baserade sociala medier-jätten värderades i en kapitalrunda i december till 180 miljarder dollar, och övervägde en börsnotering i USA eller Hong Kong redan i våras. Men i april backade företaget och sköt upp sin börsnotering.

”Efter seriös forskning tror vi att företaget inte uppfyller de nödvändiga kraven för att bli offentligt och för närvarande inte har någon sådan plan”, skrev man på sina sociala medier-konton den 23 april.

Fått backning av regeringen

Planerna har nu lagts på is på obestämd framtid efter att den kinesiska regeringen sagt åt företaget att fokusera på datasäkerhet i stället, enligt källor till Wall Street Journal. 

Företagets grundare Zhang Yiming ska ha haft möten med cyberspace- och värdepappersregulatorer i Kina där de bad företaget att fokusera på att hantera datasäkerhetsrisker och andra frågor, enligt WSJ:s källor. Företaget har också andra orsaker till att skjuta upp en börsnotering, som att de för tillfället saknar en finanschef.

Problemen för den kinesiska taxiapp-jätten Didi har också spelat in, enligt WSJ:s källor. Didi gick vidare med sin börsnotering i USA trots uppmaningar från kinesiska myndigheter att låta bli – något som lett till att företagets app tagits bort från den kinesiska marknaden, och att bolagets börskurs kraschat.

Slagit ned hårt på techsektorn

Kinesiska myndigheter har slagit ned hårt på landets techsektor sedan i november, med stränga åtgärder för att förhindra monopol samt nya regler för datainsamling och cybersäkerhet. I tisdags sa Kina också att de tänkte göra hårdare krav vid börsnoteringar utomlands, och att det kommer att krävas en granskning från kinesiska myndigheter före en börsnotering för att säkerställa att det inte äventyrar nationell säkerhet.

ANNONS
ANNONS

När det gäller Bytedance ska myndigheterna inte ha sagt rakt ut att börsnoteringen borde skjutas upp, men myndigheterna oroade sig för datainsamlingen och datasäkerheten hos företaget, som är en av världens högst värderade startups.

Läs mer: TikTok-förbud på SVT: ”Skall raderas”