Frågan om det är att köpa grisen i säcken slängs ut med anledning av att ett så kallat Spac-bolag nu gör entré på Stockholmsbörsen. Investerarna vet inte vad de får för pengarna.

På torsdag är det dags. Då gör ACQ börsdebut, ett bolag som investmentbolaget Bure står bakom.

I USA står Spac-noteringarna som spön i backen, där uppges 500 Spac-bolag ha dragit in mer än 150 miljarder dollar på drygt ett år, skriver TT i en artikel på SvD med hänvisning till Bloomberg.

Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, är inte förvånad att Spac-företeelsen nu nått Stockholmsbörsen med tanke på börsyran.

”Det är ett ökat intresse för att investera i aktier och ser tecken på ökade spekulationer, bland annat hur det skrivs i medier”, säger experten i TT-artikeln på SvD.

Vet inte vad de får

Bure sponsrar det aktuella Spac-bolaget och genom börsnoteringen är förhoppningen att ACQ drar in kapital som sedan kan användas för att köpa upp ett onoterat bolag, framgår det.

Investerarna vet inte vad det blir för typ av bolag på förhand, men enligt Bura ska det vara ett nordiskt och hållbart bolag, som alltså är onoterat men har kapacitet att växa långsiktigt. Värdet på bolaget ska vara mellan 3 och 7 miljarder, och verksamheterna spel, tobak, alkohol och vapen är bannlysta.

ANNONS
ANNONS

I och med ovissheten görs liknelsen att det kan vara som att ”köra grisen i säcken”.

ACQ:s teckningskurs uppges vara fastställd till 100 kronor per aktie och minsta teckningspost är 100 aktier.

Som mest får investeraren teckna 10 000 aktier.

Spac är en förkortning av Special Purpose Aquisition Vehicle.

Läs även: Spac-boomen knäcker anställda på Google [DagensPS.se] »