En mäklare, Network 1, ligger bakom flera av de galna börsnoteringarna som förbryllat i USA i år och har ett snitt på 2 190 procent uppgång för sina börsnoteringar under den första dagen. Bloomberg undersöker vad det rör sig om.  

ANNONS

Sällan har talesättet ”gå upp som en sol och falla ned som en pannkaka” passat så väl som för de börsnoteringar som skötts av mäklaren Network 1 Financial Securities Inc i år.

De sex micro-cap-bolag som haft börsnoteringar som hanterats av den lilla firman med kontor i New Jersey har gått upp 2 190 procent den första dagen – i snitt. Det är mer än 250 gånger årets erbjudanden garanterade av storbankerna Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co. och Morgan Stanley, enligt Bloomberg.

Men… Sedan har fallet börjat. Även om det fortfarande är positiva siffror jämfört med noteringskursen, sjönk mäklarhusets genomsnittliga erbjudande i år med 75 procent från sin topp inom en månad.

Kina gemensam nämnare för galna börsnoteringar

Stora rörelser i små bolag är inget nytt på Wall Street, men det anmärkningsvärda är att Network 1 varit inblandade i så pass många. Många av bolagen har också som gemensam nämnare att de är baserade i Kina. Rörelserna i de små Kina-bolagen har förbryllat långvariga marknadsobservatörer och uppmärksammats av amerikanska värdepapperstillsynsmyndigheter, skriver Bloomberg.

Dagens PS har tidigare uppmärksammat ett av de mer extrema exemplen – Addentax Group som steg 13 000 procent den första handelsdagen till ett pris på 656,54 dollar per aktie, vilket gjorde bolaget större än en tredjedel av bolagen i storbolagsindexet S&P 500.

Detta trots att bolaget bara omsatte drygt 130 miljoner kronor det senaste året. Den andra handelsdagen föll sedan aktien ned till 30 dollar.

Network 1 misstänks dock inte så vitt vi vet för något brott eller att ha gjort något fel alls i samband med börsnoteringarna, poängterar Bloomberg.

SEC undersöker

US Securities and Exchange Commission sa i augusti att de övervakar de ovanliga rörelserna i börsintroduktioner av mikrobolag utan att nämna några företag. SEC avböjde att kommentera om den utvärderar någon av Network 1-affärerna.

ANNONS
ANNONS

”Investerare bör definitivt vara försiktiga med tanke på hur ett antal av dessa aktier snabbt har dragit tillbaka 98-99 procent från sina toppar”, säger Ken Shih, chef för kapitalförvaltning för Kina på Saxo Capital Markets HK Ltd till Bloomberg.

”Vad investerare borde vara minst bekväma med är bristen på transparens i dessa aktier för att förstå deras ovanliga snabba prisuppgång.”

Läs även: Galna börsnoteringen – upp 13 000 procent första dagen [Dagens PS]