Läkemedelsbolaget Glaxosmithklines avknoppning Haleon börjar i dag handlas på Londonbörsen – som den största börsnoteringen i Europa på mer än ett decennium. 

ANNONS

Det nya bolaget Haleon kommer att fokusera på konsumenthälsa, med produkter som Sensodyne tandkräm och värktabletterna Advil som storsäljare. Nya Glaxosmithkline fokuserar i stället helt på vaccin och receptbelagda läkemedel.

Haleons aktie började under måndagen handlas på Londonbörsen till priset 330 pence, vilket gav bolaget en värdering på 30,5 miljarder brittiska pund, motsvarande 379 miljarder svenska kronor. Det är den största börsnoteringen i Europa sedan 2011, då gruvbolaget Glencore listades på samma börs.

I januari nobbade GSK och Pfizer ett bud på 50 miljarder brittiska pund från Unilever för de samägda delar av bolaget som nu blivit Haleon, som de då tyckte var för lågt, enligt CNBC.

Alla aktieägare i Glaxosmithkline får en aktie i Haleon när uppdelningen av bolagen nu är färdig. GSK behåller 12 procent av aktierna i bolaget. Pfizer äger 32 procent av Haleon, men ska avyttra ägandet över tid enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: GSK och Pfizer vill ha ett högre bud [Dagens PS]