Ny statistik från nätmäklaren Avanza visar att spararna nettoköpte aktier i oktober trots marknadsoron. Oktober i år kan bli den bästa oktobermånaden sedan 2015.

ANNONS

Enligt Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, kan oktober 2021 bli ”den bästa oktobermånaden på börsen sedan 2015”.

Det säger Nicklas Andersson i ett pressmeddelande från nätmäklaren.

”Den finansiella snålblåsten i september blev kortvarig och korrektionen många väntat på avvärjdes på målsnöret. Sedan börsen bottnade i mitten av oktober har vi sett en uppgång på strax över 8 procent”, förklarar han också.

I oktober har Avanzas sparare, enligt siffrorna, gjort 378 000 aktieaffärer om dagen vilket uppges vara en ökning med 6 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Oktober har ett rykte om sig att vara en nyckfull börsmånad vilket stöds av historien. Många sättningar, korrektioner och björnmarknader har historiskt startats eller avslutats under oktober. I september sjönk börsen 6 procent samtidigt som genomsnittsaktien var ned 21 procent från respektive årshögsta. Vi gick alltså in i oktober och rapportsäsongen med lägre värderingar och förväntningar”, säger Nicklas Andersson och fortsätter:

”Sedan börsen bottnade ur under första halvan av oktober har vi sett en rejäl uppgång. En starkt bidragande faktor är naturligtvis rapportsäsongen som hittills varit bättre än befarat. Det stärker riskaptiten och har resulterat i stora nettoköp bland privatspararna under månaden”.

Aktierna som toppar Avanzas köplista i oktober

Investor
H&M
Alibaba
Storskogen
Telia Comapny

ANNONS
ANNONS

Mest sålda aktier i oktober är Evolution Gaming, Kindred, Veoneer, Sobi och Electrolux.

Läs även: Årets vinnare på börsen – i dubbel bemärkelse [Dagens PS]