Börsen uppåt på bankvågen – Saab tappar mark

Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023
SEB
Svenska storbanken SEB Foto: TT

Börsen stänger på gröna siffror för femte dagen i rad. De svenska storbankerna rider på vågen som skapats av de amerikanska bankernas starka rapporter.

ANNONS
ANNONS

När börsen i Stockholm stänger för veckan har det gått uppåt för femte dagen i rad.

Bankerna vinnare

Bland dagens vinnare finns storbankerna, Swedbank stiger med 2,1 procent, Nordea 2,9 procent, Handelsbanken är upp 3,4 procent och SEB rusar med 4,6 procent i fredagens handel.

De svenska bankerna surfar med på de amerikanska bankernas starka rapporter, något som Dagens PS tidigare rapporterat om tidigare under fredagen.

ANNONS
ANNONS

Saab rasar på rekommendation

Efter krisen i kölvattnet på Silicon Valley Banks och Signature Banks kollapser överträffar JPMorgan, Citigroup och Wells Fargo analytikernas förväntningar, och drar med sig den hårt ansatta banksektorn upp också på börsen i Stockholm.

Åt andra hållet går det för försvarskoncernen Saab, som sjunker 3,5 procent på börsen på fredagen.

Raset kommer efter att SEB sänker sin rekommendation till behåll från tidigare sälj, uppger Dagens Industri.

Cint vinnare på storbolagsindex

Börsens breda OMSXPI-index stänger på fredagen upp 1,17 procent. Storbolagsindexet OMXS30 stiger med 1,09 procent, och det innebär att de båda indexen stigit fem dagar i rad.

Vinnare bland storbolagen är Cint Group, upp drygt 14,5 procent, Corem Property som är upp 10,3 procent och AAK, producent av vegetabiliska oljor och fetter, som stiger 10,1 procent.

ANNONS

Fortnox i botten för dagen

Bland förlorarna hittar vi – förutom Saab – Fortnox, som sjunker knappt 2,7 procent och Vitec Software Group som rasar med nästan 6,8 procent.

Bland Mid Cap-bolagen är den stora vinnaren för dagen Elos Medtech, som rusar drygt 17 procent. Bonava är upp 12,8 procent, och SAS 9,1 procent.

Förlorare bland de mellanstora bolagen är Probi, som sjunker med 3,7 procent, SynAct Pharma som är minus nästan 4 procent och Irlab Therapeutics, minus 4,3 procent.

Läs även: Matpriser: Här är varan som ökat med121 procent 

Läs även: JPMorgan dämpar bankoro med rekordresultat 

ANNONS
ANNONS