Börsen förbereder sig på minst ett par räntehöjningar under 2022. Samtidigt som inflationen rusar förväntar sig börshandlare en mer aggressiv plan från Federal Reseve än vad politikerna indikerar och en högre ränta. 

ANNONS

Börsen spår att det blir tre räntehöjningar under nästa år. Den första kommer i juni, den andra i september och den tredje i februari 2023, enligt CME:s FedWatch.

Räntorna upp

Att räntorna går upp nästa år verkar det inget tvivel om, sannolikheten är enligt CME 65 procent i juni följt av 51 procent i september nästa år och februari 2023.

Samtidigt skjuter konsumentprisindex i höjden med fyra procent om året och samtidigt som kostnader för till exempel bilar och försäkringar rusar.

Inflationen fortsätter

Inflationen kommer fortsätta kring fyra procent under nästa år enligt beräkningar, för att minska något till runt tre procent vid mot slutet av året.

Så medan Feds säger att inflationen är tillfälligt övergående och beror på problem med leveranskedjan, så säger Goldman-ekonomerna David Mericle och Spencer Hill att inflationen är här för att stanna ett bra tag och även ”ser risken för en tidigare höjning nästa år.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nordea: Räntan på bolån har nått botten [Dagens PS]