Börsbolagets grundare och vd har tröttnat och säger upp sig – i stället ska Fredrika Gullfot åka på yogaläger i Frankrike.

Fredrika Gullfot grundade bolaget Simris Alg 2011, och 2016 blev det börsdebut på First North för bolaget som odlar alger som används inom läkemedel, hudvård och livsmedel. Aktien har gått tungt de senaste åren, och har tappat 86 procent på tre år och har ett börsvärde på 67 miljoner kronor.

Nu meddelar Fredrika Gullfot att hon sagt upp sig som vd och lämnar bolaget, som har sin bas i Hammenhög utanför Simrishamn.

”Jag har grundat och lett Simris Alg i ett drygt decennium och är oerhört stolt över det vi byggt tillsammans. Jag lämnar efter mig ett starkt team som kommer fortsätta utveckla Simris framåt. Den nya styrelsen har stora visioner för bolaget och vår kommersiella potential. Det är dags för mig att lämna och ge plats åt det nya”, säger hon i ett pressmeddelande.

Tillsatte en helt ny styrelse

Sista arbetsdag för Fredrika Gullfot, som har en bakgrund som doktor i bioteknik vid KTH, blir den 17 september. Det är oklart vad hon ska syssla med nu i arbetslivet – först blir det i alla fall yoga.

”Först och främst ska jag ha semester. Jag har bokat in en tre veckor lång yoga-retreat i Frankrike, det ser jag fram emot. Sen kommer jag att heja på Simris Alg från sidlinjen”, säger hon till Dagens industri.

Simris Alg tillsatte en helt ny styrelse på sin senaste årsstämma i maj, ny ordförande blev Steven Schapera som har lång erfarenhet från kosmetikabranschen. Han säger till Di att han är besviken att grundaren lämnar bolaget.

”Hon är en pionjär inom mikroalgindustrin och har gett allt till bolaget under ett antal år. Hon har investerat mycket tid och pengar och jag tror att hon är trygg med att den nya styrelsen kan ta över det hon har lämnat och ta verksamheten till nästa nivå. Jag hoppas kunna fortsätta samarbeta med henne också”, säger han om att börsbolagets grundare säger upp sig.

ANNONS
ANNONS

”Stänga av datorn och sätta på den igen”

Stephen Schapera hoppas att den nya styrelsen och den kommande ersättaren som vd kan ge Simris Alg en nystart. Till en början tar han själv en interim ledningsroll medan styrelsen inleder sökandet efter ny vd.

”Du kan likna det vid en dator som är seg, då kan det vara bra att stänga av den och sen sätta på den igen.”

Läs mer: Sju kickstart-resmål för entreprenörer