Oron tilltar för det Sars-liknande coronaviruset i Kina där hundratals människor insjuknat och flera dött, rapporterar Dagens Industri från Hongkong.

Lungviruset hade sitt utbrott i Kina men har spridit sig till Taiwan, Thailand, Japan och Sydkorea. Andra länder, som Filippinerna och Australien, uppges utreda misstänkta sjukdomsfall.

På tisdagen upptäcktes även ett fall i USA, som nu bekräftats.

Robert Carnell, chefekonom vid Ing Bank i Singapore, drar paralleller till sars 2003, skriver Di. Då smittades 8.098 människor och 774 dog, och det elaka viruset tryckte även ner Hongkongs ekonomi i recession, konstaterar Di.

”Jag är ingen läkare, men jag förstår mänskligt beteende tillräckligt väl för att inse potentialen för att ny ekonomisk skada kommer växa fram på grund av [oro för viruset]”, skriver Robert Carnell nu i en marknadskommentar och varnar för att panik kan bryta ut på finansmarknaderna, berättar tidningen.

Obestridligt sprider det nya lungviruset, som enligt senaste siffran dödat nio personer i Kina, oro på Asienbörserna. Utvecklingen i regionen var generellt upp på onsdagsmorgonen.

Börserna startade med kraftiga nedgångar men återhämtade sig senare till mer neutrala, uppger Omni vars börsrapport från klockan 05.15, svensk tid, visade att Nikkei i Japan var upp med 0,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Shanghaibörsen var samtidigt ned med 0,2 procent medan Shenzhen stod på plus med 0,1 procent.

Hongkongbörsen och Kospi i Sydkorea gick vid tidpunkten för börsrapporten starkast med uppgångar på 0,8 procent, framgår det.