"Sannolikheten ganska stor för börsfall i höst"

Uppdaterad: 23 aug. 2021Publicerad: 23 aug. 2021
börsfall höst
Experterna i artikeln är inte eniga, två av dem tror på börsfall i höst medan den tredje experten går emot den bedömningen. (Foto: Adam Nowakowski, Unsplash.com)

Enligt Erik Lundkvist, chef för kapitalförvaltning på finansfirman Coeli, talar mycket för en skakig börshöst, ” sannolikheten är ganska stor för börsfall i höst”, menar han.

ANNONS
ANNONS

Det säger Erik Lundkvist till Svenska Dagbladet och lyfter fram en lägre tillväxt än väntat som främsta argument för sitt scenario om ett större börsfall i höst, som han får stöd för från en annan expert.

“Kom ihåg att vi inte har haft en större sättning på börsen i Stockholm sedan oktober 2020. Det brukar vara ett större fall per år. Så vi blir inte förvånade om det kommer en rekyl nedåt i närtid på omkring 10 procent”, säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, till tidningen.

Maria Landeborn, senior aktiestrateg på Danske Bank, är mer skeptisk till det och pekar på att bedömningarna om att börsen skulle falla under sommaren inte slog in.

Tror på fortsatt börsfest

Det blev precis tvärtom och sedan 1 juni är Stockholmsbörsens index OMX Stockholm PI upp 5–6 procent, och sedan årsskiftet är Stockholmsbörsen upp nästan 30 procent vilket gör den till en av värdens bästa börser i år.

“Många hade ju befarat en stökig sommarbörs men den blev alltså oväntat stark”, säger hon till SvD och hon tror att börsen fortsätter sin positiva trend i höst och motiverar det med det låga ränteläget och att stimulanserna kvarstår från centralbankerna.

Det finns gott om kapital för att hålla börsen uppe, resonerar Landeborn i artikeln.

Dagens PS har under måndagsmorgonen med hänvisning till SvD redovisat vilka aktier som gått bäst respektive sämst under sommarmånaderna.

Läs mer om det här: Bolag i budstrid bäst på börsen i sommar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS