På onsdagen föll flera tidigare kursrusare inom den så kallade ESG-trenden tungt, uppger Dagens Industri. Det är bubbelvarning, enligt experter.

Bland bolagen som rasade nämns både Azelio, som backade 9,2 procent i går, och Powercell, som rasade 8,6 procent, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index som föll med mer blygsamma 1 procent under gårdagen.

Luft i orderboken

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger till Di att spekulation är orsaken till kursrasen i de ESG-relaterade bolagen.

”När det är spekulationsdrivet går man snabbt ur aktierna när det svänger”, säger Bornold och menar att det är en varningssignal, en tydlig sådan dessutom, om att det är ”mycket luft i orderboken” i de aktuella bolagen.

Bubbelvarning i hajpen

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, varnar å sin sida för en bubbla i de hajpade ESG-relaterade bolagen, som även småsparare i hög grad är hårt exponerade mot.

ANNONS
ANNONS

”Jag har varnat för de här stora flödena i flera sammanhang, men man kan inte dra alla över en kam eftersom det finns bolag som går med vinst. Men i andra bolag är det väldigt mycket förhoppning, det här är en sektor som av naturen till stor del består av förhoppningsbolag”, säger Frida Bratt till Di.

Läs hela artikeln (obs, inloggning krävs).

Läs även: Bubbelvarning på börsen – se grafen [DagensPS.se] »

ESG står för Environmental Social and Governance. Här kan du läsa mer om vad ESG är.