Dagens PS

Christer Gardell "räddar" sargat försäkringsbolag

Christer Gardell försäkringsbolag
Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian "räddar" ett försäkringsbolag som finansmannen beskriver som "misskött". (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian “räddar” ett försäkringsbolag som finansmannen beskriver som “misskött”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cevian Capital har tankat aktier för drygt 9 miljarder kronor i det Londonnoterade försäkringsbolaget Aviva.

Gardells aktivistfond Cevian Capital tar därmed en ägarandel i bolaget på 4,95 procent genom aktierna och rösterna, framgår det i ett pressmeddelande som återges av flera affärsmedier.

Posten efter köpet där Cevian, lite hårddraget, räddar försäkringsbolaget Aviva uppges vara värd drygt 9 miljarder kronor.

“Misskött i flera år”

“Aviva har varit misskött i flera år och de högkvalitativa kärnverksamheterna har hållits tillbaka av höga kostnader och strategiskt dåliga beslut”, säger Christer Gardell i en kommentar, berättar bland andra affärstidningar Di.se.

De senaste tre åren är Aviva ned med 20 procent på Londonbörsen. Men Cevian Capital och Christer Gardell ser stor potential i bolaget.

“Ett fokuserat och ordentligt förbättrat Aviva bör kunna generera ett värde på över 8 pund per aktie inom en treårsperiod och mer än dubbla sin utdelning till 45 pence. Ett högre ränteklimat kommer även att gynna Avivas solvens, resultat och intresset för bolagets produktportfölj”, säger Gardell i pressmeddelandet och tillägger att både Vivas ordförande George Culmer och vd:n Amanda Blanc tror starkt på Cevians inträde i bolaget.

Ser miljardregn framför sig

ANNONS

Christer Gardell räknar å sin sida med att Aviva bör kunna dela ut “5 miljarder pund av överskottskapitalet till aktieägarna under 2022”.

Han menar att försäkringsbolaget är på rätt kurs och ser möjlighet att skära i kostnaderna med i vart fall 500 miljoner pund till 2023, säger han.

Cevian har nyligen avyttrat ett annat brittiska försäkringsbolag, RSA, till danska Tryg – en försäljning som inbringade över 12 miljarder kronor, enligt Di.se.

Läs även: Christer Gardell – inflation och räntehöjningar framöver »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS