Nu följer Bank of England USA:s exempel och höjer räntan till 1,0 procent, trots en överhängande risk för recession, rapporterar Reuters.

ANNONS

Inflationen är ett faktum och världens centralbanker kämpar just nu för att överleva. När Bank of England under torsdagen höjde räntan till 1 procent är det således med vetskapen om en förestående recession.

Oeniga om räntan

Enligt Reuters var Bank of Englands räntesättare inte helt eniga om hur många punkter höjningen skulle landa på. Av totalt nio röster blev utslaget 6-3 för en kvartspunktshöjning, skriver Reuters.

De tre som röstade mot förslaget hade hellre sett att räntan höjdes till 1,25 procent, vilket möjligen förvånade de ekonomer som Reuters konsulterat i frågan, som snarare förutspått en utgång på 8-1 för att höja räntan till 1 procent.

Oro över Kina

Enligt Bank of England grundar sig beslutet delvis på en oro över covid-utvecklingen i Kina, som ännu en gång hotar leveranskedjorna.

Bank of Englands höjning är den fjärde i raden i Storbritannien sedan december 2021, vilket motsvarar den snabbaste ökningen av lånekostnader på 25 år, enligt Reuters. Man flaggar även för ytterligare höjningar och en åtstramad penningpolitik, trots en oro för kraftig lågkonjunktur.

Under onsdagen höjde den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, räntorna med en halv procentenhet till intervallet 0,75-1,0 procent, den största ökningen sedan 2000. Ytterligare räntehöjningar är även här att vänta framöver enligt Fed-ordföranden Jay Powell, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Aktiernas framtid: Fyra nyanser av Fed [Dagens PS]

Läs även: Lättnadsrally i USA efter Feds besked [Dagens PS]