Dagens PS

"Kreditmarknaden ger vibbar från 2007"

Kreditmarknaden
Tröttheten på kreditmarknaden är ett dåligt tecken, enligt Bloomberg. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 sep. 2021Publicerad: 12 sep. 2021

Lugnt och stilla på kreditmarknaden – det är väl bra? Inte alls, skriver Bloomberg, som menar att det ger vibbar från 2007, då lugnet var ett tecken på stormen som kom med finanskrisen 2008.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lugnt på marknaderna – kanske för lugnt. Aktiemarknaden i USA har till exempel en ovanligt låg volatilitet, med en tio månader lång trend utan några tapp mer än fem procent.

Allra lugnast är det dock på marknaden för obligationer, skulder och krediter, vilket får en del analytiker att bli nervösa. Läget påminner nämligen om hur marknaden såg ut 2007, precis före finanskrisen, skriver Bloomberg.

“Fler orsaker till oro finns på kreditmarknaden. Lugnet där är bedövande. Och på många sätt är det legitimt skrämmande”, skriver John Authers, senior marknadsredaktör på Bloomberg i en kolumn.

Lägsta spridningen sedan 2007

Han skriver att marknaden för så kallade skräpobligationer i USA nu närmar sig den lägsta spridningen jämfört med USA:s statsobligationer sedan 2007. Läget är detsamma i Europa – kreditspridningarna har inte varit så strama här konsekvent sedan sommaren 2007.

“På kreditmarknaden, till skillnad från aktier, bör stabilitet som denna ringa i alarmklockor”, skriver John Authers.

Anledningen menar han är att det skapar press på centralbanker som Federal Reserve att fortsätta hålla likviditeten flytande, för om låntagarna inte kan omfinansiera skulderna framöver kommer investerare inse att skulderna är ohållbara – vilket leder till en nedåtgående spiral liknande den som på bostadsmarknaden i USA som ledde till finanskrisen 2008.

Lugnet före stormen?

ANNONS

Det är därför den spöklika tystnaden på kreditmarknaden som liknar 2007 skrämmer analytiker just nu – den gången var det lugnet före stormen som skulle komma. Kanske är det likadant nu.

“Eftersom aktie- och obligationspriserna aldrig sjunker, oavsett politisk omvälvning, bränder, översvämningar, pandemier, mystiska blå ljus och mer, lönar det sig inte att vara marknadspessimist. Förutom att det någon gång ett decennium eller så – då det verkligen lönar sig”, skriver Mark Gongloff, också han på Bloomberg. 

Läs även: ”Big Short”-miljardären blankar Tesla stort

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS