Dagens PS

Blir Buffett krisande bankernas "frälsare" – igen?

Buffett
Det går inte snabbt nog för Warren Buffetts bolag när det gäller gröna investeringar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 mars 2023Publicerad: 21 mars 2023

När nöden är som störst i bankhusen brukar Wall Street-ikonen Warren Buffett ingripa – och samtidigt göra börsklipp på rean på  bankaktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Bloomberg har den 92-årige superinvesteraren, en av världens rikaste personer, varit i samtal med Bidenadministrationen om den amerikanska bankkrisen.

Buffett har, konstaterar nyhetsbyrån, “en lång historia av att gå in och hjälpa banker i kris”.

Buffett hjälpte både BofA och Goldman

Så var det 2011 när Bank of America fick ett kapitaltillskott av Buffett sedan aktien störtdykt i spåren av de bräckliga subprimelånen efter finanskrisen.

Även investmentbanken Goldman Sachs fick “en livlina” på 5 miljarder dollar av Berkshire Hathaways legendariske vd och styrelseordförande. Året var 2008 efter Lehman Brothers kollaps, uppger Bloomberg.

För Warren Buffett brukar det resultera i win-win och enligt artikeln är han i dag på väg att ro i land en vinst på 12 miljarder dollar på sin investering i Bank of America, framgår det.

ANNONS

Senaste nytt

Agerar även rådgivare i stundens hetta

Källor uppger nu att Bidens samtal med Joe Bidens administration kretsat kring nya, eventuella investeringar i USA:s till synes sköra banksystem, då med fokus på den regionala banksektorn.

ANNONS

Vid sidan av det uppges Buffett med sin kultstatus ha gett goda råd och vägledning hur bankkrisen ska ridas ut.

Som bekant har Silicon Valley Bank (SBV) och Signature bank gått omkull i USA, vilket föranlett ingripanden från amerikanska tillsynsmyndigheter för att garantera kundernas insättningar.

Flera banker och finansiella institut har vid sidan av det, med stöd från amerikanska staten, gått in med 30 miljarder dollar för att rädda First Republic Bank, som varit snubblande nära att gå samma öde till mötes som SBV och Signature Bank.

Svensk fondguru ger Buffett tummen upp

Att Warren Buffett, även känd som “Oraklet from Omaha”, också ser ut att kliva in som räddare i nöden för bankerna applåderas av svensken Per H Börjesson, grundare och vd för Spiltan Fonder, tillika en stor supporter av Buffetts investeringsfilosofi.

“Han ser nog lägen för att köpa sig in i banker nu med. Warren Buffett har ju några miljarder dollar i kassan. Det är sådana här tillfällen han väntar på”, säger Börjesson till Affärsvärlden.

Läs även: Feds stresstester ledde till kollapsade banker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS