Stockholmsbörsen visar nya kursrekord. Samtidigt lyser nedgångsspekulanterna med sin frånvaro – visar färsk data.

ANNONS

Det är Di som har gjort en sammanställning av data från analystjänsten Holdings.

Den visar att det totala, synliga, värdet på blankarnas positioner – nu uppgår till endast 28 miljarder kronor. Med 0,24 procent av Stockholmsbörsens samlade börsvärde – är det den lägsta nivån sedan 2015.

Låg profil

Blankare anklagas ofta för att  manipulera aktiekurser genom att hålla låga profiler. De får även skulden när börskrascherna sedan inträffar.

I fjol, när börsen toppade i februari, var nedgångsspekulanterna positionerade för ett börsfall – jämfört med vad de är nu.

I slutet av mars, när börsen var körd i botten, låg blankarnas positionerpå 0,3 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde.

Sedan dess har börsen gått upp – och som en konsekvens har blankningspositionernas värde mätt i kronor ökat.

Blankningarna minskat 

Men som en andel av börsens samlade börsvärde har blankningarna i stället alltså minskat.

En anledning kan vara att blankande fonder har tvingats minska sina positioner, eller lägga ned sin verksamhet.

ANNONS
ANNONS

Ett exempel, skriver Di, är det amerikanska fondbolaget AQR – som tidigare var en av Stockholmsbörsens största blankare, och som har underpresterat. I fjol rapporterade finanssajten Institutional Investor att bolaget planerade att lägga ned ett antal fonder på grund av utflöden.

Enligt Holdings har AQR även nettominskat sina kortpositioner på Stockholmsbörsen – med över 4 miljarder kronor under det senaste året.

Läs mer: Svenskaktien som kostat blankarna mest