ARTIKEL I SAMARBETE MED STANDARD BTCX: Bitcoin passar in på många beskrivningar och är lite av allting. Bitcoinprotokollet kommer att ha lika stor påverkan på våra liv som internet har haft – om inte ännu större.

ANNONS

Bitcoin. Många upplever detta nya fenomen som lite knepigt och svårgreppat men många anar att något fantastiskt håller på att hända.
Man blir ofta inkastad i ämnet eftersom man läser någonting om dess spektakulära prisrusningar och de följande spektakulära regleringarna.
Vidare läsning brukar sedermera leda till artiklar om hur tekniken – något som kallas blockkedja eller blockchain – fungerar. Man börjar lära sig lite om att det verkar vara ett nätverk, liknande internet, men för värdeöverföring i stället för informationsöverföring. Sedan dyker det upp någonting som kallas “forks” och till sist, när man är tillräckligt förvirrad, försöker man bestämma sig för om bitcoin är en valuta, en råvara eller rentav en aktie.
När frågorna är betydligt fler än svaren brukar man slå ihop datorn och bestämma sig för att det här med bitcoin inte är någonting för en att hålla på med. Men bitcoin är för alla, så låt oss därför börja med att försöka bestämma vad bitcoin är.

Är bitcoin en valuta?

Bitcoin kan ofta påminna om en valuta. Inte minst för att namnet innehåller ordet coin, som ofta associeras med någonting som just används i handel. Utöver “bitcoin” heter uppsatsen som Satoshi Nakamoto, pseudonymet som använts för den okände grundaren av bitcoin, skrev: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Ordet “cash” som förekommer här gör att man instinktivt utgår från att det är en valuta vi har att göra med. Men vi vågar hävda att det inte är riktigt så enkelt.

Köp bitcoin snabbt och säkert hos Sveriges bitcoinveteran Standard BTCX – klickar här!

Visst är det så att bitcoin, i viss mån, fungerar som en valuta. Du kan i dag använda den för att handla online på exempelvis Expedia, Webhallen, Eyerim eller hos Microsoft. Du kan även köpa en kaffe på flera caféer i Stockholm eller en öl på Restaurang Dionysos. Men, det måste man erkänna, bitcoin fyller i detta nu inte riktigt funktionen som en valuta skall göra. För då exempelvis en svensk krona har ett (relativt) stabilt värde, relativt låg transaktionsavgift och dessutom accepteras överallt i Sverige har bitcoin inte nått så långt. Än.
Bitcoin, med sin rätt volatila växelkurs och ej så stora lokala acceptans, fyller därför inte riktigt funktionen som valuta lika bra som etablerade alternativ gör.
Åtminstone inte när man ska ut och shoppa på stan. Än, som sagt.

Är bitcoin en råvara?

Man kan säga att bitcoin är en råvara. Absolut. En digital råvara. Detta eftersom den har ett tydligt begränsat utbud. Antalet bitcoins som någonsin kommer skapas är nämligen 21 miljoner. Mellan januari 2009 och i dag har cirka 16,5 miljoner bitcoin skapats och år 2140 kommer de sista bitcoinsen att ges ut till de som bidrar till nätverket. Utöver detta så kan man säga att prisutvecklingen på bitcoin påminner ganska rejält om en råvaras prisutveckling när efterfrågan på denna plötsligt skjuter i höjden av en eller annan anledning.

Är bitcoin en aktie?

Bitcoin var definitivt inte en aktie. Inte fram tills den 1 augusti i år i alla fall då vi för första gången fick en, ganska omdebatterad, utdelning. “Bitcoin cash” heter den. Den är kopia av bitcoin som skapades och delades ut till alla som hade bitcoin sedan innan. Hade du en bitcoin så fick du också en bitcoin cash. Hade du 2,69308 bitcoin så fick du 2,69308 bitcoin cash.

ANNONS
ANNONS

Köp bitcoin snabbt och säkert hos Sveriges bitcoinveteran Standard BTCX – klickar här!

Detta går inte helt att jämföra med en aktieutdelning, eller ens en utspädning av aktierna eftersom det som skapades var någonting helt nytt och separat från bitcoin som alla fick en del av. Men det påminner mycket om en aktie i det avseendet att om du bara säljer av det du fick, och köper mer bitcoin för pengarna, så har det haft samma effekt som i aktieportföljen när man väljer att använda utdelning för att köpa mer av aktien som utdelningen kom från.

Så vad är bitcoin?

Bitcoin passar in på många beskrivningar. Bitcoin är lite av allting. Den är inte riktigt en valuta i dag, men den går att använda som valuta om man absolut vill eller måste. Fler och fler lösningar byggs ovanpå bitcoin som gör att den kan användas för att köpa dig ditt välbehövda kaffe på din närmaste italienska kaffebar. Det är även som en råvara, då det enbart kommer att finnas 21 miljoner bitcoins och att dessas värde snarare beter sig som en råvaras än en valutas. Det är också på vissa sätt en aktie eftersom, som vi såg med Bitcoin Cash och Bitcoin Gold att bitcoin kan ge utdelning, på sitt eget vis.
Men trots allt detta, alla fantastiska egenskaper som denna världens första fungerande digitala tillgång besitter, så är det först och främst fråga om ett ett protokoll.
Ett protokoll som kommer att bli lika bra på att skicka värde som det välkända protokollet internet är på att skicka information.
Bitcoinprotokollet kommer att ha lika stor påverkan på våra liv som internet har haft, om inte ännu större. Valuta representerar ju den ena hälften av varje transaktion vi gör här i världen.

Köp bitcoin snabbt och säkert hos Sveriges bitcoinveteran Standard BTCX – klickar här!

Läs mer från PS kryptovalutor nedan:

Bitcoin-hausse i Sverige: ”Det har exploderat” [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

Kryptovaluta snart nya betalmedlet? [DagensPS.se] >

”Dr. Doom” varnar för spekulationsbubbla [DagensPS.se] >

Goldman Sachs: Bitcoin kan nå 8.000 dollar [DagensPS.se] >

FI varnar för ICO: ”5 saker att tänka på” [DagensPS.se] >